Christiaan Brunner

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Christiaan Brunner
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Christiaan Johan Henri Brunner
Geboren Roermond, 18 april 1929
Overleden Glimmen, 15 september 2007
Werkzaamheden
Vakgebied Burgerlijk recht
Universiteit Rijksuniversiteit Groningen
Soort hoogleraar Gewoon hoogleraar
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Christiaan Johan Henri Brunner (Roermond, 18 april 1929Glimmen, 15 september 2007) was hoogleraar privaatrecht van 1973 tot 1998 aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij was een van de laatsten die zonder doctorstitel tot hoogleraar benoemd werd. Voor zijn hoogleraarschap was hij advocaat te Rotterdam, onder meer werkzaam in de maritieme praktijk.

Chris Brunner heeft veel vakliteratuur geschreven op het gebied van het burgerlijk recht en hij heeft ook bijgedragen aan de herziening van het Burgerlijk Wetboek die in 1992 een feit werd. Als vast annotator van het vakblad Nederlandse Jurisprudentie voorzag hij veel uitspraken, waaronder het Haviltex-arrest, van noten onder de initialen CJHB. Ter gelegenheid van zijn vijfenzestigste verjaardag werd hem de Brunner-bundel (1994) aangeboden.

Naast zijn werk als rechtsgeleerde was hij landelijk actief voor de Partij van de Arbeid. Daarnaast was hij lid van diverse adviescommissies en Staatscommissies en in 1988-1989 voorzitter van de Nederlandse Juristen-Vereniging.

Op 29 april 1999 – toen hij al met emeritaat was – werd hij door de toenmalige burgemeester Nies Gerritsma geridderd in zijn toenmalige woonplaats Glimmen.

Brunner overleed op 15 september 2007 en ligt begraven in Noordlaren.