Christian Fechner

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Christian Fechner
Christian Fechner.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Christian Fechner
Geboren 25 juli 1944
Overleden 26 november 2008
Land Frankrijk
Werk
Beroep filmproducent
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Christian Fechner (Agen, 25 juli 1944 - Parijs, 26 november 2008) was een Frans platen- en filmproducent, scenarist en realisator. Samen met Alain Poiré en Claude Berri was hij één der belangrijkste Franse filmproducenten ooit. Hij produceerde een aantal van de grootste Franse successen sinds de jaren zeventig, meestal komische films.

Leven[bewerken]

Zijn Oostenrijkse ouders waren hun land na de Anschluss ontvlucht. Christian Fechner startte als goochelaar. Toen hij vaststelde dat een aantal vedetten die succes hadden in de Angelsakische wereld, geen Franstalige tegenpartij hadden (Sonny & Cher, Donovan), besloot hij de platenverantwoordelijken van Vogue te gaan spreken over zangers die deze marktleemte konden opvullen. Zijn Franstalige Sonny and Cher werden Cédric et Cléo (de wilden), en zijn Donovan , een jonge zanger die hij op straat in Marseille had zien spelen: Antoine. Door het succes van deze laatste werd Christian Fechner rijk. Omdat hij aanvoelde dat Antoine niet gans zijn leven in de show-biz zou blijven, maakte hij van zijn zangers, de Problèmes, een groep zoals de Beatles en the Monkees, die hij Les Charlots noemde. Zoals hun voorbeelden, maakten ook deze eerst muziek en nadien films.

Tegen de filmverzekeringen in, begon hij in 1976 een nieuwe productie met Louis de Funès (die het slachtoffer was geweest van een infarct en sterk verzwakt was). Hij produceerde L'Aile ou la Cuisse, La zizanie, L'avare en ten slotte La soupe aux choux in 1981.

Toen hij zag dat Louis de Funès de film Viens chez moi, j'habite chez une copine erg waardeerde, bood hij hem in 1982 een rol aan in de verfilming van Papy fait de la résistance. De Funès overleed echter op 27 januari 1983, nog voor de opnamen waren begonnen. Na de periode van de Charlots en het overlijden van De Funès, richtte Fechner zich op de opkomende filmgroep, Le Splendid. De ""Films Fechner"" maakten verschillende films van Patrice Leconte, w.o. Ma femme s'appelle reviens en Les Spécialistes.

De jaren tachtig waren voorspoedig voor Christian Fechner die films produceerde met de vedetten uit die tijd : Jacques Villeret, Christian Clavier, Isabelle Adjani, Gérard Depardieu, Gérard Lanvin, Bernard Giraudeau, Thierry Lhermitte en Anémone. De jaren 1990 waren minder succesvol. Christian Fechner produceerde verschillende films die successen hadden kunnen worden, maar het nooit echt werden, zoals Un amour de sorcière, Tout doit disparaître en Une chance sur deux, waarin nochtans de mythes Jean-Paul Belmondo en Alain Delon samenspeelden.

De periode na 2000 leek aanvankelijk niet gunstig, maar Fechner maakte een kaskraker, de film Les Bronzés 3 - Amis pour la vie, die meer dan 10 miljoen kijkers trok.

Hij stierf in 2008 na een lange ziekte.

Filmografie[bewerken]

(Producent, tenzij anders vermeld)

Onderscheidingen[bewerken]

Anekdotes[bewerken]

  • In L'Animal (1977), film geproduceerd door Christian Fechner, speelt Jean-Paul Belmondo de dubbelrol van een acteur en van zijn dubbelspeler voor een film met een ruim budget. De producent van deze film, gespeeld door Julien Guiomar, heet Fechner, een knipoog naar de echte producent van de echte film en tevens een pastiche van de gewoonte van Hitchcock om in zijn films te verschijnen als eenvoudig figurant.
  • Hij is acteur in Les Bidasses en folie en Les Fous du stade
  • Christian Fechner had altijd een sigaar in de hand, maar rookte al jaren niet meer.
  • Na vele langspeelfilms , produceert Christian Fechner in 2006 met "La Voix" zijn eerste korfilm van Karine Dessale.

Externe link[bewerken]