Christian Kern

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Christian Kern
Christian Kern 2016 (portrait).jpg
Geboren 4 januari 1966
Wenen, Oostenrijk
Politieke partij SPÖ
Partner Karin Wessely (1985-2001)
Eveline Steinberger
Bondskanselier van Oostenrijk
Huidige functie
Aangetreden 17 mei 2016
Vicepremier(s) Reinhold Mitterlehner
President Heinz Fischer (2016)
Alexander Van der Bellen
Voorganger Werner Faymann
Partijleider van de SPÖ
Huidige functie
Aangetreden 25 juni 2016
Voorganger Werner Faymann
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Christian Kern (Wenen, 4 januari 1966) is een Oostenrijks politicus. Sinds mei 2016 is hij bondskanselier van Oostenrijk en leider van het Kabinet-Kern.

Sinds juni 2016 is Kern voorzitter van de sociaaldemocratische SPÖ.

Loopbaan[bewerken]

Kern groeide op in het Weense district Simmering. Hij studeerde journalistiek en communicatie aan de Universiteit van Wenen en volgde daarna een studie aan de universiteit van Sankt Gallen. In 1989 werd hij journalist voor de Wirtschaftspressedienst en het zakenblad Option. In 1991 kwam Kern in de politiek terecht als assistent van Peter Kostelka, de staatssecretaris van de bondskanselier. Kern bleef zijn woordvoerder toen Kostelka in 1994 parlementsvoorzitter werd van de SPÖ. Vanaf 1997 was Kern werkzaam in het bedrijfsleven bij Verbund AG.

In 2010 werd Kern bestuursvoorzitter van de Österreichische Bundesbahnen. In deze hoedanigheid organiseerde hij in 2015 het transport van honderdduizenden migranten tijdens de Europese vluchtelingencrisis.

Bondskanselier[bewerken]

Sinds 2014 werd Kern veelvuldig genoemd als mogelijk toekomstig bondskanselier. Toen kanselier Werner Faymann in mei 2016 zijn functies neerlegde, werd Kern de voornaamste kandidaat om hem op te volgen. Op 12 mei 2016 schoof de SPÖ hem inderdaad naar voren en op 17 mei werd hij door president Heinz Fischer geïnaugureerd. Eind juni 2016 volgde hij Faymann eveneens op als politiek leider van de SPÖ.

Het Kabinet-Kern is een voortzetting van het kabinet-Faymann II. De SPÖ vormt hierin een coalitie met de conservatieve ÖVP. Kern wees bij zijn aantreden drie nieuwe ministers aan en benoemde Muna Duzdar, voorzitster van de Oostenrijks-Palestijnse gemeenschap, als nieuwe staatssecretaris. Zij werd hiermee het eerste islamitische lid van een Oostenrijkse regering.

Kern heeft beloofd zich sterk in te zetten voor het behoud en creëren van banen in Oostenrijk. Hij beschuldigde tegelijk de politieke elite van machtswellust en een gebrek aan een concrete agenda voor de toekomst.

Voorganger:
Werner Faymann
Bondskanselier van Oostenrijk
Kabinet-Kern
2016-heden
Opvolger: