Christian Lacroix

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Modehuis van Christian Lacroix in Parijs.

Christian Marie Marc Lacroix (Arles, 16 mei 1951) is een Frans modeontwerper.

Het begin[bewerken]

Van 1970 tot 1972 studeerde Lacroix kunst aan de Paul Valery universiteit in Montpellier. Hij was geïnteresseerd in film en had een totaal nieuwe kijk op mode in die tijd. In 1972 schreef hij zich in om kunstgeschiedenis van de 17e eeuw te studeren aan de Sorbonne universiteit in Parijs, maar maakte deze opleiding nooit af. In plaats daarvan begon hij te werken o.s. als freelance schoenontwerper en ontwierp hij accessoires voor modehuis Hermès. Ook was hij assistent van Guy Paulin.

Zijn carrière[bewerken]

In 1981 ging Lacroix samenwerken met Jean Patou de Mouy. Patou was niet erg populair rond die tijd, maar met de komst van Lacroix werd het bedrijf volledig vernieuwd en de verkopen werden verdrievoudigd.

In 1986 werd Lacroix beloond met de "De d'or" voor zijn beste haute couture collectie. In 1987 verliet Lacroix Patou en begon hij zijn eigen salon. Hij presenteerde zijn eigen collectie gesponsord door Agache Co. Ltd. Zijn modehuis was het eerste Haute Couture huis dat weer in Parijs geopend werd sinds 2 decennia. Ook ontving hij de "Oscar for the Best Foreign Designer" van de "Council of Fashion Designers" uit de Verenigde Staten.

In 2005 ontwierp hij het vernieuwde interieur van de TGV Atlantique en TGV Réseau.

Op 28 mei 2009 heeft Lacroix haar faillissement aangevraagd. Op dinsdag 7 juli 2009 gaf Lacroix met behulp van vrienden en collega's zijn laatste modeshow.

Externe link[bewerken]