Christian Lindner

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Christian Lindner
Christian Lindner in 2020
Geboren 7 januari 1979
Wuppertal
Politieke partij FDP
Bondsminister van Financiën
Huidige functie
Aangetreden 8 december 2021
Premier Olaf Scholz (Bondskanselier)
Voorganger Olaf Scholz
Voorzitter van de FDP
Huidige functie
Aangetreden 7 december 2013
Voorganger Philipp Rösler
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Christian Wolfgang Lindner (Wuppertal, 7 januari 1979) is een Duits politicus en partijvoorzitter van de Freie Demokratische Partei (FDP). Hij is lid van de Bondsdag en sinds 8 december 2021 minister van Financiën in het kabinet-Scholz.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Christian Lindner is afkomstig uit Noordrijn-Westfalen: hij werd geboren in Wuppertal en groeide op in Wermelskirchen. Van 1999 tot 2006 studeerde hij politicologie (met als bijvakken staatsrecht en filosofie) aan de Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universiteit in Bonn. Tijdens zijn studie en in de periode erna was Lindner reservist bij de Luftwaffe. Hij werkte tevens als organisatieadviseur.

Lindner was tussen 2011 en 2020 getrouwd met journaliste Dagmar Rosenfeld. Hij verloofde zich in september 2021 met verslaggeefster Franca Lehfeldt met wie hij sinds juli 2022 getrouwd is. Lindner heeft geen kinderen.

Politieke carrière in Noordrijn-Westfalen[bewerken | brontekst bewerken]

Lindner was 16 toen hij zich in 1995 aansloot bij de liberale FDP. Bij de deelstaatverkiezingen van 2000 werd hij verkozen in de Landdag van Noordrijn-Westfalen, waar hij zich als 21-jarige het jongste parlementslid ooit mocht noemen. Vijf jaar later, bij de deelstaatverkiezingen van 2005, diende Lindner als campagneleider van zijn partij. De FDP leed verlies, maar slaagde erin samen met de CDU een coalitie te formeren onder minister-president Jürgen Rüttgers. Daarmee maakten de liberalen, na 25 jaar oppositie voeren, weer deel uit van de Landsregering van Noordrijn-Westfalen.

In 2009 stapte Lindner over naar de nationale politiek: hij stelde zich verkiesbaar voor de Bondsdagverkiezingen van dat jaar en nam vervolgens zitting in de Bondsdag in Berlijn. Van 2009 tot 2011 was hij secretaris-generaal van de FDP onder toenmalig partijleider Guido Westerwelle.

In 2012 werd hij benoemd tot voorzitter van de FDP in Noordrijn-Westfalen, en daarmee ook Spitzenkandidaat voor de deelstaatverkiezingen van dat jaar. Met 8,6% van de stemmen behaalde de partij bij deze verkiezingen een goed resultaat, maar regeringsdeelname kwam er niet. Lindner gaf zijn zetel in de Bondsdag op en keerde terug naar de Landdag, waar hij fractievoorzitter en een van de oppositieleiders werd.

Nadat de FDP er bij de Bondsdagverkiezingen van 2013 niet in geslaagd was de kiesdrempel te halen, kondigde bondsvoorzitter Philipp Rösler zijn ontslag aan. Op een partijconferentie in december 2013 werd Lindner, sinds eerder dat jaar vicevoorzitter, gekozen als de nieuwe leider.[1] Hij werd sindsdien iedere twee jaar met ruime cijfers herkozen.

Bij de deelstaatverkiezingen van 2017 in Noordrijn-Westfalen was Lindner wederom Spitzenkandidaat. Deze keer kreeg de FDP 12,6% van de stemmen en vormden liberalen en christendemocraten een coalitieregering onder leiding van Armin Laschet (CDU). Lindner zelf nam geen plaats in deze regering, omdat hij zich wilde concentreren op de Bondsdagverkiezingen later dat jaar.

Partijleider en minister[bewerken | brontekst bewerken]

Als federaal partijleider was Lindner ook de Spitzenkandidaat voor de Bondsdagverkiezingen van 2017. De FDP wist haar resultaat ten opzichte van 2013 meer dan te verdubbelen tot 10,7% en keerde na vier jaar afwezigheid terug in de Bondsdag. Lindner verruilde zijn zetel in de Landdag voor die in de Bondsdag en werd daar verkozen tot fractievoorzitter. Lindner was een van de onderhandelaars voor de vorming van een nieuwe bondsregering (het kabinet-Merkel IV), maar op 19 november 2017 verklaarde hij dat de verkenningen waren mislukt met de woorden: "Het is beter niet te regeren dan verkeerd te regeren."[2]

In februari 2020 raakte Lindner betrokken bij een politieke crisis in de deelstaat Thüringen, waar FDP-kandidaat Thomas Kemmerich met steun van de extreemrechtse AfD tot minister-president was gekozen. Lindner had deze benoeming aanvankelijk gesteund, hoewel in feite elke vorm van samenwerking met AfD als een taboe wordt beschouwd. De nationale ophef die hierop ontstond dwong Lindner af te reizen naar Erfurt om Kemmerich over te halen af te treden, waaraan hij tevens zijn eigen functie als partijvoorzitter verbond. Een grote meerderheid van het partijbestuur sprak vervolgens zijn vertrouwen in Lindner uit.[3]

Bij de Bondsdagverkiezingen van 2021 was Lindner opnieuw Spitzenkandidaat. De partij steeg door naar 11,5% van de stemmen en veroverde 92 van de 736 zetels in de Bondsdag. In de hieropvolgende onderhandelingen voor de vorming van een nieuwe regering kreeg Lindner, samen met de leiders van Bündnis 90/Die Grünen, een sleutelrol in handen: zowel de liberalen als de Groenen waren nodig voor de formatie van een Verkeerslichtcoalitie (samen met de SPD) of een Jamaica-coalitie (samen met de CDU/CSU). De twee partijen konden zodoende bepalen met welke partij zij wilden regeren.[4] Uiteindelijk werd gekozen voor de eerste optie en een regering gevormd onder leiding van bondskanselier Olaf Scholz (SPD). In het kabinet-Scholz, dat op 8 december 2021 aantrad, werd Lindner benoemd tot bondsminister van Financiën. Hij leidt in die functie het Bundesministerium der Finanzen.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In veel functies die hij bekleedde was Lindner de 'jongste ooit': op zijn 21e was hij het jongste lid van het parlement van Noordrijn-Westfalen, op zijn 30e was hij de jongste secretaris-generaal van de FDP ooit en op zijn 34e werd hij de jongste (bonds)voorzitter in de geschiedenis van de partij.
  • De Duitse filosoof Peter Sloterdijk noemde hem in november 2021 het "grootste politieke talent van Duitsland in de afgelopen vijftig jaar".[5]
Zie de categorie Christian Lindner van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.