Christian Science

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Christian Science
Tekening uit boek van Mary Baker Eddy
Tekening uit boek van Mary Baker Eddy
Indeling
Hoofdstroming New Thought
Voortgekomen uit ?, 1879
Aard
Locatie meer dan 70 landen
Oprichter(s) Mary Baker Eddy
Hoofdkwartier Boston (Moederkerk)
Overzicht
Publicaties Christian Science Monitor
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Christian Science-kerk (Nederlands: 'christenwetenschap'; ook wel: Church of Christ, Scientist) is een vertakking van het christendom met ongeveer 2.000 kerken in meer dan 70 landen. Christian Science is niet hetzelfde als Scientology.

De kerk werd in 1879 gesticht door Mary Baker Eddy (1821-1910) in de Verenigde Staten, die zelf herstelde van ziektes zonder doktershulp, zij geloofde dat dit door haar christelijke geloof kwam. De Bijbel en Mary Bakers eigen, in 1875 gepubliceerde boek Wetenschap en gezondheid met sleutel tot de Heilige Schrift zijn samen de sleutel van de "christenwetenschap". Mary Baker Eddy stamde uit het Amerikaanse puritanisme van New England, maar verwierp de calvinistische leer van de predestinatie.

Voor christian scientists is het verband tussen christelijk geloof en de natuurwetenschappen eenvoudig. De Natuurwetenschappen beschrijven de onechte wereld van het materiele en zijn daarom misleidend. Christenwetenschap leidt echter tot begrip van de echte, onsterfelijke wereld van spirituele ideeen. Maar er is geen sprake van een conflict: de natuurwetenschappelijke theorieën over de biologische evolutie zijn evenzeer een dwaling als de creationistische theorieën, want beide stammen af van het geloof in de werkelijkheid van de materiele wereld.

Het uitgangspunt van christian science is dat gebed kan leiden tot genezing en in de meeste gevallen te verkiezen is boven conventionele medische behandelingen, wat echter niet komt doordat God op miraculeuze wijze zou ingrijpen. Christian scientists geloven dat de materiele wereld een vervormde versie van de werkelijke wereld is: een wereld van spirituele ideeen. Gebed maakt een onvervormd schouwen van de spirituele werkelijkheid mogelijk. Ziekte zou het gevolg zijn van de verkeerde overtuiging dat een materieel probleem reeel is. Heling bestaat daarom uit de verwijdering van deze fout door te erkennen dat het probleem slechts een illusie is. Christian scientists beschouwen Jezus Christus als de 'Wegwijzer' en zien zijn wonderen als toonbeeld van zijn spirituele inzicht, een inzicht waartoe de hele mensheid toegang kan krijgen.

Christian Science is wereldwijd bekend om zijn publicaties en vooral de Christian Science Monitor, een dagelijks internationaal gepubliceerde krant, die ook via internet verschijnt en met de Pulitzerprijs bekroond is. Het genootschap is vooral buiten de Verenigde Staten omstreden omdat het zijn volgelingen aanmoedigt tot het bidden voor genezing in plaats van het gebruiken van medicijnen en omdat het veel verschilt van de normale orthodox-christelijke leer, zoals bij onder meer het katholicisme en het protestantisme. Zo zijn er in Christian Science geen sacramenten en wordt gesteld dat materie niets is en geest alles. Mary Baker Eddy had een allesomvattend Godsbeeld, hetgeen haar tot de conclusie bracht dat de materie een illusie is.

Het hoofdkwartier is de "The First Church of Christ, Scientist", de "Moederkerk" in Boston, in de wijk Back Bay.
In Den Haag bevindt zich het door H.P. Berlage en Piet Zwart ontworpen kerkgebouw van deze geloofsgemeenschap.

Literatuur[bewerken]

  • Peel, Robert: Mary Baker Eddy. New York, Holt, Rinehart and Winston, 3 volumes, 1966, 1971, 1977.
  • Powell, Lyman P.: Mary Baker Eddy. Amsterdam, Andries Blitz.
  • Mark Twain: Christian Science. New York, 1907. (Kritisch essay)
  • Wilbur, Sybil: The Life of Mary Baker Eddy. Boston, The Christian Science Publishing Society, 1913.
  • Stefan Zweig: Die Heilung durch den Geist. Mesmer, Mary Baker-Eddy, Freud. Leipzig, Insel-Verlag, 1931.

Externe links[bewerken]