Christine de Boer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Christine de Boer
Christine de Boer bij de uitreiking van de Annie M.G. Schmidtprijs 2014 voor het lied 'Ik heb een man gekend' van muzikaal-absurdistisch cabaretduo Yentl en de Boer.
Algemene informatie
Geboren Baarn, 3 juni 1983
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) Actrice
Cabaretière
Jaren actief 2012-heden
Bekend van Yentl en de Boer
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Cabaret

Christine de Boer (Baarn, 3 juni 1983) is een Nederlandse actrice, zangeres en cabaretière. Samen met Yentl Schieman vormt ze het muzikale cabaretduo 'Yentl en de Boer'.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

De Boer komt uit een gezin met drie broers en zussen. In haar woonplaats Baarn bezocht ze de Nieuwe Baarnse School waar ze onder anderen les kreeg van Majel Lustenhouwer en ging vervolgens naar het gymnasium in Hilversum. Ze werd afgewezen bij een auditie voor de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Ze besloot hierop Engels en zang in New York te gaan studeren. Ook ging ze naar Zwitserland om er Frans te leren. Na drie jaar kwam ze terug in Nederland en studeerde er drie jaar lang communicatiewetenschappen.[1] Hierna volgde ze de opleiding aan De Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie in Amsterdam, waar ze in 2009 afstudeerde. Met klasgenoot Yentl Schieman richtte ze in 2012 het cabaretduo Yentl en de Boer op, waarmee ze in 2013 zowel de publieksprijs als de Wim Sonneveldprijs won op het Amsterdams Kleinkunst Festival.

Naast haar samenwerking met Schieman maakt De Boer deel uit van het singer-songwriterscollectief Het Nieuwe Lied. Verder specialiseerde ze zich als regisseur in het muziektheater. Als actrice en zangeres was zij te zien in Soldaat van Oranje de Musical waar ze de rol van Ada vertolkte, en speelde ze in Zomergasten van het Amsterdamse Bostheater, De Deadline van het M-Lab en Carmen van Stella Den Haag en het Nationale Toneel. Op televisie had ze een kleine rol in Flikken Maastricht en was ze een van De Meisjes van Thijs. Ook heeft ze een rol in de televisieserie Oogappels (2021/2022). Begin 2015 was De Boer te zien in de bioscoopfilm Onder het hart in de rol van bruid. De Boer heeft een belangrijke rol in de telefilm Billy (2018), het regiedebuut van cabaretier Theo Maassen.[2] en is regelmatig te zien in tweede seizoen van het sketchprogramma Klikbeet.

In september 2021 verscheen de vierdelige serie Yentl en de Boer de Serie bij BNNVARA.

In 2023 en 2024 staan Yentl en de Boer in de theaters met hun voorstelling Modderkruipers.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Christine heeft een relatie met Jurjen van Loon, Feuten-acteur. Samen kregen zij op 25 december 2019 een zoon.[3]

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Gerard van Maasakkers
Peer Wittenbols
en Mike Roelofs
voor Mijn Kind
Annie M.G. Schmidt-prijs
2014
voor Ik heb een man gekend
Opvolger:
Jan Rot
voor Stel dat het zou kunnen
Voorganger:
Alex Klaassen
Jurrian van Dongen
en Peter van de Witte
voor Gewoon Opnieuw
Annie M.G. Schmidt-prijs
2021
voor Het is begonnen