Christoffelpark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Uitzicht op de noordkust en Boka Grandi, Christoffelpark.
Vogel (Oranje troepiaal of Icterus icterus) in het Christoffelpark
Hagedis in Christoffelpark
Uitzicht vanuit het Christoffelpark op zee


Het nationale park Christoffelpark is een natuurgebied in het noordwesten van het eiland Curaçao. Het park bestaat uit 3 voormalige plantages: plantage Savonet, plantage Zorgvlied en plantage Zevenbergen. Daarnaast beslaat het een voormalig mijnbouwcomplex, Newtown, met omliggende natuurgebieden, en de Christoffelberg, met 377 meter het hoogste punt van Curaçao. Het park is bijna 2000 hectare groot. De naam van de berg verwijst naar de ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus.

Het Christoffelpark is in 1978 als nationaal park voor het publiek geopend. Het park is van de overheid maar het beheer wordt uitgevoerd door CARMABI (Caribbean Research and Management of Biodiversity).

Het nationaal park Shete Boka grenst aan het Christoffelpark.

Flora en fauna[bewerken]

De flora in het Christoffelpark is een stuk gevarieerder dan elders op het eiland. Zo treft u hier vier wilde orchideeënsoorten, de sabalpalm en een grote variëteit bomen en cactussen aan. Enkele veel voorkomende soorten zijn: acacia, agave, aloë, baardmos, boombaard, bromelia, dividivi, flamboyant, kalebas, manzanilla, meloencactus, nopalcactus, paragras, passiebloem, pokhout, schijfcactus, slangecactus, tamarinde, verfhout, West-Indische kers, wilde salie en zuilcactus. De fauna omvat naast het unieke Curaçaose konijn en het Curaçaose witstaarthertje (biná), onder andere boomhagedissen, groene leguanen, roodbilkikkers, grottenspinnen, zilver- en zweepslangen. Tot de hier veelvoorkomende vogelsoorten behoren onder meer de Amerikaanse scholeksters, Caribische spotlijsters, gele en oranje troepialen, groene en rode kolibries, kerkuilen, suikerdiefjes, West-Indische parkieten en diverse duivensoorten.


Cultuur en historie[bewerken]

Ook degenen die interesse hebben in cultuur en historie komen in het Christoffelpark aan hun trekken. Plantage Savonet is één van de oudste en grootste plantages op Curaçao. Het irrigatiesysteem is nog redelijk intact. Door het hele park komt u vele putten, dammen en watermolens tegen. Er werd onder andere veel aloë, indigoplant (gebruikt voor het maken van ‘blauwsel’ om de witte was goed wit te houden), maïs, katoen en bonen verbouwd. Op de plantage waren veel koeien, schapen, geiten en pluimvee.

Het Landhuis Savonet en het Landhuis Zorgvlied (gelegen aan het berggedeelte van het park) zijn gebouwd in de achttiende eeuw. Van Landhuis Zorgvlied zijn helaas alleen nog maar ruïnes over. dit huis is tijdens de slavenopstand van 1795 verwoest. Wel staat, minder dan honderd meter ten westen van de ruïnes, het vervallen bomba-huis en een slavenpaal. In het bomba-huis woonde de slavenopzichter, die bij de slavenpaal de slaaf die zich niet aan de regels had gehouden, er flink met de zweep van langs gaf.

Routes en activiteiten[bewerken]

In het park zijn 8 wandelroutes die variëren van gemakkelijke routes tot uitdagende routes zoals een wandeling naar de top van de Christoffelberg. Daarnaast zijn er nog 4 autoroutes die u door het park kunnen begeleiden. In het park worden verschillende activiteiten georganiseerd zoals herten spotten bij zonsondergang, een pick-up safari, de Savonet geschiedenis tour en de Christoffelbergklim. Het park kan worden bezocht onder begeleiding van een parkranger of u kunt op eigen houtje het park verkennen.

Externe links[bewerken]