Christoffer Wilhelm Eckersberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Christoffer Wilhelm Eckersberg

Christoffer Wilhelm Eckersberg (Blåkrog, 2 januari 1783 - Kopenhagen, 22 juli 1853) was een Deens schilder. Hij werd - als zoon van een timmerman - geboren in het Hertogdom Sleeswijk, tegenwoordig het zuiden van Jutland. Hij zou een van de grondleggers worden van de Gouden Eeuw van de Deense Schilderkunst.

Eckersberg legde zich al als kind toe op het tekenen en schilderen, en kreeg al vroeg les van Jes Jessen, een schilder van portretten en kerk-interieurs. Vanaf zijn zeventiende kreeg hij les van Josiah Jacob Jessen in Flensburg. In 1803 werd hij aangenomen op de Koninklijke Deense Kunstacademie in Kopenhagen. Hier was Nicolai Abraham Abildgaard een van zijn leermeesters. In 1810 trouwde hij met Christina Hessing. Zijn voor dit huwelijk geboren zoon Erling trad in de voetsporen van zijn vader en werd schilder en etser.[1] Vrijwel meteen na zijn huwelijk zocht en vond hij fondsen voor het ondernemen van buitenlandse reizen. In Parijs studeerde hij enige tijd bij Jacques-Louis David. Van 1813 tot 1816 woonde en werkte hij in Rome, waar hij deel uitmaakte van een kleine groep Deense kunstenaars, aangevoerd door de beeldhouwer Bertel Thorvaldsen. Tijdens zijn verblijf in Italië werd de scheiding tussen hem en zijn vrouw uitgesproken.

In 1816 keerde hij in Denemarken terug. Hij werd lid van de Academie en werd in 1818 benoemd tot hoogleraar, op de stoel die de Academie voor hem, na het overlijden van Abilgaard, had vrijgehouden. Hij trouwde opnieuw. Eerst met Julie Juel (1791-1827), en na haar overlijden in 1827, met Susanne Juel (1793-1840), diens jongere zuster. Zij waren dochters van de schilder Jens Juel. Van 1827-1829 was hij directeur van de Academie. In zijn schilderwerk legde hij zich toe op portretten, genrestukken, scheepvaartschilderijen en historische genrestukken.

Hij overleed aan de gevolgen van cholera.

Galerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]