Christophe Collignon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Christophe Collignon
Christophe Collignon
Geboortedatum 21 juli 1969
Geboorteplaats Borgworm
Regio Vlag Wallonië Wallonië
Land Vlag van België België
Partij PS
Waals Minister van Lokale Besturen en Wonen
Aangetreden 2 oktober 2020
Regering Di Rupo III
Voorganger Pierre-Yves Dermagne
Portaal  Portaalicoon   België
Politiek

Christophe Collignon (Borgworm, 21 juli 1969) is een Belgisch politicus van de Parti Socialiste.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Hij is de zoon van Robert Collignon, die burgemeester van Amay was. Christophe Collignon studeerde aan de Universiteit van Luik en verliet de universiteit als licentiaat in rechten. Beroepshalve werd hij advocaat.

Tijdens zijn studies was hij voorzitter van de Socialistische Studenten van de Universiteit Luik. Ook werd hij de voorzitter van de jongerenafdeling van de PS in Amay.

De politieke carrière van Collignon begon toen hij in 2000 provincieraadslid van Luik werd. In 2004 verliet hij de provincieraad van Luik en werd hij in opvolging van zijn vader lid van het Waals Parlement en van het Parlement van de Franse Gemeenschap, twee functies die hij nog steeds uitoefent. Van 2007 tot 2010 was hij ook gemeenschapssenator in de Belgische Senaat. In 2014 volgde hij Philippe Courard op als PS-fractieleider in het Waals Parlement, wat hij bleef tot in 2017.

In de lokale politiek werd Collignon ook actief. In 2006 was hij kandidaat om zijn vader op te volgen als burgemeester in Amay, maar zijn partij werd door Ecolo-lijsttrekker Jean-Michel Javaux naar de oppositie verwezen. Vervolgens was Collignon er gemeenteraadslid tot in 2010. Hij verhuisde daarna naar Hoei, waar hij in juli 2010 OCMW-raadslid werd. Ook vervoegde hij dat jaar als OCMW-voorzitter het schepencollege van de stad, wat hij bleef tot in 2012. Na de verkiezingen van 2012 werd hij gemeenteraadslid van Hoei. Vervolgens was hij van 2012 tot 2016 eerste schepen en sinds 2016 is hij burgemeester van de stad.

In juni 2019 werd hij na de Waalse verkiezingen een maand eerder verkozen tot voorzitter van het Waals Parlement.[1] Hij bleef dit tot aan de installatie van de nieuwe Waalse Regering in september 2019. Op 2 oktober 2020 werd hij minister van Lokale Besturen en Wonen in de Waalse Regering, als opvolger van Pierre-Yves Dermagne, die de overstap maakte naar de federale regering.[2]

Sinds 2010 is hij ridder in de Leopoldsorde.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
André Antoine
Voorzitter van het Waals Parlement
2019
Opvolger:
Jean-Claude Marcourt