Christopher Ryan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Christopher Ryan
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren Bristol, 25 januari 1950
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Werk
Beroep Acteur
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Christopher Ryan (Bristol, Engeland, 25 januari 1950) is een Brits acteur, die voornamelijk bekend is van zijn bijrollen in comedyseries zoals The Young Ones, Bottom en Absolutely Fabulous.

Ryan is opgeleid aan de East 15 Acting School in Londen. Hij debuteerde in 1978 op de Britse televisie in een aflevering van de actieserie Target. Verder verscheen hij in series als Angels, Play For Today en East, voordat hij zijn bekendste rol tot nu toe speelde: Mike TheCoolPerson in de The Young Ones. Ryan was voor deze rol overigens een vervanger, die op het laatste moment acteur Peter Richardson verving, voor wie de rol van Mike eigenlijk bedoeld was.

Nadat The Young Ones in 1984 eindigde na twaalf afleveringen, werd het stil rond de acteur. Toen The Young Ones in 1986 een hit scoorden met Cliff Richard (Living Doll), was Christopher Ryan weer van de partij.

In 1987 verscheen hij nog in de kortlopende televisieserie A Small Problem, maar daarna speelde hij eigenlijk alleen nog maar gastrollen in series en kleine rollen in films. Zo was hij te zien in de series Only Fools And Horses (1989), Maigret (1993) en Mr. Bean (1994).

Via de serie Bottom, met oud-collega's Rik Mayall en Adrian Edmondson verscheen Ryan ook weer op de Nederlandse televisie. In de serie was hij te zien als Dave Hedgehog, die altijd samen verscheen met Spudgun. In meer recente jaren was Ryan enkele malen te zien in Absolutely Fabulous, The Green Green Grass en Doctor Who. Daarnaast speelt hij in theaters.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]