Christopher Steele

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Christopher David Steele (Aden, Staat Aden, 24 juni 1964) is een voormalige Britse geheim agent en directeur van een privaat inlichtingenbureau.

Steele werd in januari 2017 bekend als auteur van een dossier over Russische connecties van president-elect Donald Trump van de Verenigde Staten.

Afkomst en opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Steele werd geboren in Aden, in de Zuid-Arabische Federatie. Zijn vader diende bij de strijdkrachten van het Verenigd Koninkrijk. Hij groeide op in Surrey bij Londen en bezocht het Girton College van de Universiteit van Cambridge. Tijdens zijn tijd in Cambridge schreef hij voor het studentenblad Varsity.

In 1986 zat hij als president de debatvereniging de Cambridge Union Society voor. Zijn tegenhanger in de Oxford Union Society was voormalig burgemeester van Londen en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson. In hetzelfde jaar studeerde hij af in sociale en politieke wetenschappen.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn studie trad Steele in dienst bij de Britse inlichtingendienst MI6 en werkte daar circa 20 jaar. In 1998 werd hij overgeplaatst als Eerste secretaris naar de ambassade in Parijs. In 1999 werd hij voor MI6 in Moskou gestationeerd. In verband daarmee werd hij met 114 personen in een DSMA-Notice (Defence and Security Media Advisory Notice) afgeschermd voor publieke bekendheid. Na het verlaten van MI6 stichtte hij samen met Christopher Burrows, net als hij een voormalige agent van de MI6, in 2009 het commerciële inlichtingenbureau Orbis Business Intelligence Ltd., gevestigd aan de Grosvenor Gardens nabij Buckingham Palace.

Medio 2017 werden de Britse media opnieuw in een DSMA-Notice gevraagd de naam van Steele niet te noemen. Na de publicatie van het dossier over Donald Trump dook hij onder. Steele geniet bij zijn voormalige Amerikaanse en Britse collega's een uitstekende reputatie en geldt bij Amerikaanse overheidsinstanties zonder meer als geloofwaardig.

Onderzoeken[bewerken | brontekst bewerken]

Toekenning WK voetbal[bewerken | brontekst bewerken]

In 2009 stelde de Engelse voetbalbond FA zich kandidaat als gastland voor het wereldkampioenschap voetbal van 2018. In het kader van de voorbereiding op de uitverkiezing huurde het comité van voorbereiding onder andere bureau Orbis in om informatie over de andere concurrenten te verkrijgen. Na bekendmaking van de beslissingen ontmoette Steele onderzoekers van de Eurasian Organized Crime Unit van de FBI, die onderzoek deden naar corruptie binnen de FIFA. De inlichtingen van Steele zouden volgens berichten van verscheidene media eraan hebben bijgedragen dat arrestatiebevelen tegen FIFA-functionarissen konden worden uitgevaardigd. Na aanhouding konden zij vervolgens worden uitgeleverd aan de Amerikaanse justitiële instanties.

Trump-dossier[bewerken | brontekst bewerken]

Steele begon zijn onderzoek naar de contacten tussen Trumps campagneteam en Russische autoriteiten in juni 2016 in opdracht van de in Washington D.C. gevestigde firma Fusion GPS. Fusion GPS werd daarvoor betaald door personen uit de Democratische Partij. Daaraan voorafgaand was de firma al sinds begin 2016 met hetzelfde doel ingeschakeld door een lid van de Republikeinse Partij in het kader van de interne strijd binnen die partij tijdens de voorverkiezingen. Steele had voor een andere opdrachtgever daarvoor Russische beïnvloedingen van Europese verkiezingen onderzocht.

Reeds in juni 2016 stelde Steele een memo op, waarin hij inging op de jarenlange bemoeiingen van president Vladimir Poetin om Trump te charmeren. Dit lukte na de Democratische Nationale Conventie in juli, via tussenpersonen van de FBI en andere inlichtingendiensten, nadat de eerste gehackte e-mails van de Democratische partijorganisatie, het Democratisch Nationaal Comité openbaar waren gemaakt. De FBI had eind juli 2017 eigen onderzoeken ingesteld naar mogelijke samenzwering van de Trump-organisatie met Russische overheidsinstanties. In oktober kwam Steele met de FBI overeen dat deze hem zou betalen voor zijn voortgezette werkzaamheden aan dit onderzoek, omdat zijn opdrachtgevers uit de rijen van de Democraten de financiering van Steeles werkzaamheden voor de dag van de verkiezing (8 november 2016) wilden stopzetten. Het zou uiteindelijk niet tot zo'n betaling door de FBI komen.

Volgens Steeles dossier moet de Russische regering Trumps verkiezingscampagne gesteund hebben. Bovendien zouden Russische overheidsinstanties beschikken over kompromat, d.w.z. bewijzen van compromitterend gedrag van Trump, waarmee ze hem kunnen chanteren. Verder zou Igor Setsjin, de ceo van het Russische gas- en oliebedrijf Rosneft, Trump een aandeel van 19% hebben geboden als tegenprestatie voor het opheffen van de sinds 2014 geldende sancties. Setsjin zou dit aanbod in Moskou aan Trumps campagnemanager Carter Page hebben overgebracht. Tegen Setsjin en het olieconcern zijn sancties van kracht, die door de regering-Obama werd afgekondigd vanwege de Russische annexatie van de Krim. Een samenvatting van twee A4'tjes van het dossier van 35 bladzijden werd aan een document toegevoegd, waarmee de nog fungerende president Obama en president-elect Trump begin januari 2017 werden geïnformeerd over de stand van zaken van het onderzoek naar de Russische connectie met de Amerikaanse presidentsverkiezing van 2016. Op 10 januari 2017 publiceerde BuzzFeed het volledige document, dat weliswaar voor zijn beweringen geen bewijzen overlegt, maar wereldwijd groot opzien baarde.[1]

Donald Trump kenschetste Steele op 12 januari 2017 als een "mislukte spion". Vier dagen later eiste hij dat Groot-Brittannië tegen Steele zou optreden. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov betitelde hem op een persconferentie als een "ontsnapte oplichter".

Andrew Wood, Brits ambassadeur in Moskou van 1995 tot 2000, was door het dossier zo verontrust, dat hij senator John McCain erover aansprak tijdens het Halifax International Security Forum in Canada op 18 november 2016. Wood zou weliswaar de exacte inhoud van het dossier niet gekend hebben, maar zich borg hebben gesteld voor Steeles professionaliteit en integriteit. Tegenover The Times verklaarde Wood dat het dossier had bevestigd wat hij elders had gehoord en dat inhoud moest worden nagegaan, omdat – als deze klopte – dit onweerlegbaar betekende dat de president van de Verenigde Staten chantabel zou zijn. Over zijn voormalige medewerker Steele zei Wood in interview met CBS News, dat deze "een rechtschapen vakman" is.