Christopher Wren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Christopher Wren

Sir Christopher Wren (East Knoyle, 20 oktober 1632Hampton Court, 25 februari 1723) was een Brits wetenschapper en architect. Hij is in St Paul's Cathedral begraven. Een inscriptie nabij zijn graf eindigt met de woorden: "Lector, si monumentum requiris, circumspice" ("Lezer, als u zijn monument zoekt, kijk om u heen"). Wren is vooral bekend gebleven vanwege zijn ontwerp voor deze kathedraal, een van de weinige kathedralen in Engeland die gebouwd werden na de Middeleeuwen.

Deze grootste van alle Engelse bouwmeesters was helemaal niet opgeleid tot architect, maar was van huis uit classicus, mathematicus en astronoom. Aan het begin van zijn loopbaan schreef hij :

"Wiskundige bewijzen die worden opgetrokken op de onuitwisbare funderingen van de meetkunde en de rekenkunde, zijn de enige vorm van waarheid die in de menselijke geest kan beklijven, gevrijwaard van elke onzekerheid."

Dezelfde nauwkeurigheid paste hij toe bij het oplossen van structurele en ruimtelijke problemen.

Rond 1665 bracht Wren een bezoek aan Frankrijk, waar hij Mansart en Bernini ontmoette. Hij zag er de maisons, Versailles en het Louvre. Zijn vakopleiding als architect berustte voornamelijk op dit bezoek, de schrijvers die hij had gelezen (onder andere Vitruvius, Alberti, Palladio) en op de classicistische gebouwen die door Inigo Jones en zijn leerlingen in Engeland waren gebouwd.

Na de Grote brand van Londen werd Wren aangezocht als architect voor de nieuwe St Paul's. Gefascineerd door de koepelkerken die hij in Frankrijk had gezien, heeft Wren lange tijd gespeeld met het idee van een koepel op acht bogen voor St Paul's.

In 1673 maakte hij het ontwerp waarnaar het zes meter lange 'great model' zou worden gemaakt: een grondplan in de vorm van een Grieks kruis, met een verlengde westelijke arm en een koepel die bijna zo groot is als die van de Sint-Pieter in Rome. De bouwheer vond het uiteindelijk te revolutionair, en het resultaat was een compromis.

Het ontwerp en de bouw duurde van 1675 tot 1710. In diezelfde periode ontwierp hij vele andere gebouwen, waaronder 50 kerken, waarvan vele nog steeds bestaan. Ook maakte hij het monument ter herdenking van de brand, eenvoudigweg 'The Monument' geheten. Hij voerde ook enkele verbouwingen uit aan het Palace of Whitehall alvorens het complex afbrandde in 1698.

Christopher Wren werd geridderd in 1652 en was parlementslid van 1685-1688 en van 1702-1705. Hij was ook stichtend lid van de Royal Society en voorzitter van 1680 tot 1682.
Christopher Wren was tevens een vrijmetselaar en werd door James Anderson (de schrijver van de Constitutions) binnen de vrijmetselarij ervan beticht eenhandig de schuld te dragen van het verval van de klassieke vrijmetselarij. Dit wordt heden ten dage als een uiterst merkwaardige beschuldiging beschouwd.[1]