Christos Sartzetakis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Christos Sartzetakis
Sartzetakis in 1989
Geboren 4 juni 1929
Thessaloniki
Overleden 3 februari 2022
Athene
Politieke partij Onafhankelijk
Partner Amalia Karamanlis
Handtekening Handtekening
President van Griekenland
Aangetreden 29 maart 1985
Einde termijn 5 mei 1990
Voorganger Ioannis Alevras
Opvolger Konstantinos Karamanlis
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Christos A. Sartzetakis (Grieks: Χρήστος Σαρτζετάκης) (Thessaloniki, 6 april 1929Athene, 3 februari 2022) was een Grieks jurist en staatsman.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Hij studeerde in 1954 af in de Rechten aan de Universiteit van zijn geboortestad, en begon een succesvolle loopbaan als rechter. Hij was onderzoeksrechter in de ophefmakende zaak van de moord op de linkse volksvertegenwoordiger (en “dokter der armen”) Gregoris Lambrakis, gepleegd op 22 mei 1963 in Thessaloniki, vermoedelijk op last van extreemrechts. Ondanks de tegenwerking "van hogeraf" slaagde hij er toch in deze duistere materie grotendeels op te helderen. De omstandigheden van het hele onderzoek werden beschreven in de bekende roman "Z" (1966) van de schrijver Vasilis Vasilikos (in 1969 succesvol verfilmd door Costa-Gavras, met Jean-Louis Trintignant in de rol van onderzoeksrechter en Yves Montand als Lambrakis).

Na afloop van de zaak Lambrakis vertrok Sartzetakis, met een staatstoelage "weggepromoveerd", voor verdere studies naar Parijs (Faculté de Droit et des Sciences Économiques de Paris en Centre Universitaire des Études des Communautés Européennes). Onmiddellijk na de staatsgreep van april 1967 werd hij door de militaire junta teruggeroepen naar Athene en samen met 29 andere magistraten ontheven uit al zijn juridische functies. Hij werd verscheidene malen gearresteerd, zat meer dan een jaar in gevangenschap en werd op beestachtige wijze gefolterd door de Militaire Politie.

Op 19 november 1971 kwam hij vrij, onder internationale druk van (hoofdzakelijk Franse) juristen. In september 1974, na het herstel van de democratie, werd hij in eer hersteld en tijdens de volgende jaren bekleedde hij allerlei topfuncties in het Griekse gerecht. Hij werd lid van meerdere internationale juridische genootschappen, schreef verscheidene studies over juridische en politieke problemen en werd in vele landen geëerd met de hoogste onderscheidingen. Op 29 maart 1985 werd hij, op voorstel van de PASOK, verkozen tot president van de Griekse Republiek, ook al was hij geen lid van een politieke partij. Hij vervulde deze functie tot 5 mei 1990.

Sartzetakis werd sinds 4 december 2021 op de intensive care behandeld voor een longontsteking, nadat hij acute respiratoire insufficiëntie had ontwikkeld. Hij stierf op 3 februari 2022 op 92-jarige leeftijd.[1]