Christuskerk (Koblenz)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Christuskerk (Koblenz)
Christuskerk
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Regio Vlag van de Duitse deelstaat Rijnland-Palts Rijnland-Palts
Plaats Hohenzollernstraße 2, 56068 Koblenz
Denominatie Protestantisme
Coördinaten 50° 21′ NB, 7° 36′ OL
Gebouwd in 1901-1904
Architectuur
Architect(en) Johannes Vollmer
Interieur
Orgel Willi Peter, Keulen (1955)
Detailkaart
Christuskerk (Rijnland-Palts)
Christuskerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Christuskerk is een evangelisch kerkgebouw in de Duitse stad Koblenz. Het is de eerste protestantse nieuwbouwkerk van Koblenz. In 2002 werd de Christuskerk toegevoegd aan het werelderfgoed Boven Midden-Rijndal.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De net voltooide kerk op een ansichtkaart van 1913

Na de stadsuitbreiding en de sloop van de Pruisische vestingwerken aan het einde van de 19de eeuw werd er langs het oude stadscentrum van Koblenz een boulevard aangelegd. In 1820 had de protestantse geloofsgemeenschap van Koblenz reeds de voormalige Rooms-katholieke Florinuskerk verworven en nu werd van 1901 tot 1904 aan de nieuwe Kaiser-Wilhelm-Ring door de Berlijnse architect Johannes Vollmer met medewerking van zijn assistent Heinrich Jassoy de Christuskerk gebouwd als eerste protestantse nieuwbouwkerk. Het plan was om de kerk in 1903 te voltooien tijdens de viering van het 100-jarig bestaan van de protestantse gemeente in Koblenz, maar dat lukte helaas niet. De kerk kwam in juni 1904 gereed.

Tijdens bombardementen op Koblenz in de Tweede Wereldoorlog raakte de Christuskerk zwaar beschadigd. Bij de wederopbouw tussen 1951 en 1954 werden naar ontwerp van de uit Trier afkomstige Heinrich Otto Vogel (1898-1994) omvangrijke wijzigingen en uitbreidingen aan de kerk uitgevoerd. Zo werd de oorspronkelijke netgewelven vervangen door egale gewelven. Het Keulse orgelbedrijf Willi Peter installeerde in 1955 een nieuw orgel.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Christuskerk, Koblenz van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.