Christusmonogram

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anastasis (opstanding), de symbolische voorstelling van de herrijzenis van Christus. Het kruis, waarnaast de wachters bij het graf zitten, wordt bekroond door het omkranste Christusmonogram. (paneel van een Romeinse sarcofaag van het “passietype”, ca. 350 n.Chr., Musei Vaticani).

Het Christusmonogram, ook wel Christogram of chi-rho genoemd, behoort – naast het kruis en het ichthussymbool (de vis) – tot de belangrijkste symbolen om Jezus Christus mee aan te duiden (vooral in de late oudheid). Het is een verwijzing naar het oudere zonnerad.

Chi-Rho symbool

Het is een afkorting van de Griekse naam ΧΡΙΣΤΟΣ (Christus), waarbij de eerste twee letters, Χ (Chi) en Ρ (Rho), tot een monogram gevormd zijn. Volgens een andere traditie gaat het om de Griekse equivalenten van de beginletters van het Latijnse Christus Rex (Christus (is) Koning).

Het monogram wordt vaak begeleid door de letters alfa en omega, ontleend aan Openbaring 22:13.[1] Vooral in protestantse kringen – maar niet alleen daar – wordt het Christusmonogram veel gebruikt als decoratie op omslagen van bijbels, liturgie- en liederenboeken, e.d.

Het Christusmonogram staat in Unicode onder nummer U+2627 (hexadecimaal): ☧

Zie ook[bewerken]

Referenties[bewerken]