Chronicle (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Chronicle
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Tagline What are you capable of?
Regie Josh Trank
Scenario Verhaal
Max Landis
Josh Trank
Scenario
Max Landis
Hoofdrollen Dane DeHaan
Alex Russell
Michael B. Jordan
Michael Kelly
Ashley Hinshaw
Montage Elliot Greenberg
Cinematografie Matthew Jensen
Distributie 20th Century Fox
Première Vlag van Frankrijk 28 januari 2012
(wereldpremière)
Vlag van Verenigde Staten 3 februari 2012
Vlag van België 15 februari 2012
Vlag van Nederland 15 maart 2012
Genre Sciencefiction
Thriller
Speelduur 84 minuten
89 minuten (director's cut)
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $12.000.000 (geschat)
Opbrengst $126.636.097[1]
Gewonnen prijzen 1
Overige nominaties 1
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Chronicle is een sciencefictionfilm uit 2012 geregisseerd door Josh Trank en geschreven door Max Landis. De film is opgenomen in "found footage" stijl, maar wel uit het perspectief van verschillende camera's die personages bij hebben (vb: gsm, tablet, camera, enz) zodat er toch meerdere camerahoeken mogelijk zijn. De film werd uitgebracht in Europa op 1 februari 2012 en in de Verenigde Staten op 3 februari 2012.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Andrew Detmer begint met het filmen van zijn leven; zijn moeder Karen is stervende aan kanker en zijn alcoholistische vader Richard mishandeld hem. Op school wordt Andrew vaak gepest. Andrews neef, Matt nodigt hem uit voor een feestje om hem te helpen vrienden te maken, maar loopt uit de hand doordat Andrew filmt en dat leidt tot een conflict. Hij verlaat het feestje. Dan ontmoet hij Steve, de vrijwel bekendste student van de school om iets vreemds te gaan filmen wat hij en Matt in de bossen hebben gevonden. Het trio gaan een gat in de grond in, waar zij een hard raar geluid horen, en vinden een blauw kristalachtig object. En als het kristalachtig object rood wordt, geeft het hem pijnlijke bloedneuzen. Als het erger wordt, valt de camera uit.

Weken later testen ze hun nieuwe krachten uit, ze hebben de mogelijkheid om alles te laten bewegen uit vrije wil, vliegen en ze worden steeds sterker. Ze krijgen wel bloedneuzen als er iets ergs is met een van hun. In eerste instantie gebruiken ze hun krachten voor pranks, maar wanneer Andrew een toeterende automobilist van een brug afduwt in een rivier met zijn krachten, besluiten ze regels op te stellen dat ze hun krachten niet op mensen gebruiken. Ze ontdekken dat ze ook in staat zijn om te vliegen, en dit testen ze uit. Andrew wilt graag Tibet bezoeken omdat het zo vreedzaam is. Later, moedigt Steve Andrew aan om mee te doen met de talentenjacht op school om populair te worden. Andrews “goochelact” verbaasd veel mensen en na de talentenjacht, vieren Andrew, Matt en Steve een huis feest en Andrew word populair. Na wat beerpongen en drinken met zijn klasgenoot Monica, gaat Andrew naar boven om seks met haar te hebben, maar dit loopt uit de hand doordat Andrew moet overgeven, wat hun beide voor schut zet.

Andrew's moeder's gezondheid gaat er echter slecht aan toe, en zijn vader Richard komt erachter dat hij een camera heeft gekocht en zijn leven filmt, en als hij hem aanvalt, vecht Andrew terug en overmeestert hem met zijn krachten, en vlucht weg. Steve vindt Andrew in het midden van een heftige storm en probeert met hem te praten, maar Andrew vermoordt hem door een bliksemschicht op hem af te vuren. Matt heeft zo zijn verdenkingen over het feit dat Andrew misschien Steve heeft vermoord, maar Andrew ontkent dit. Stilletjes smeekt Andrew om vergeving bij het graf van Steve. Andrew word steeds eenzamer en aggresiever; hij rukt een pestkop z'n tanden eruit met zijn krachten. En als hij niet genoeg geld heeft om zijn moeders medicijnen op te halen begint hij mensen te beroven. Als hij bij een tankstation aankomt, veroorzaakt hij per ongeluk een explosie die hem in het ziekenhuis plaatst met een paar aanzienlijke brandwonden. Als zijn vader binnenkomt informeert die Andrew dat zijn moeder overleden is, en hij geeft Andrew de schuld. Als zijn vader sop het punt staat hem te slaan, wordt Andrew wakker en de muur van zijn ziekenhuiskamer ontploft.

Op een verjaardagsfeestje, krijgt Matt een bloedneus en weet daardoor dat Andrew in de problemen zit. Hij en zijn vriendin, Casey, gaan naar het ziekenhuis, waar Andrew buiten zweeft. Na het redden van Richard - die Andrew probeerde te doden, confronteert Matt zijn neef bij de Space Needle en probeert te redeneren met hem, maar Andrew wordt juist vijandig. Andrew valt Matt aan en ze vechten in de stad, crashend door gebouwen en voertuigen. Woedend, volledig krankzinnig en zwaar gewond, gebruikt Andrew zijn krachten om de gebouwen om hem heen te vernietigen, en bedreigt honderden levens. Niet in staat om Andrew te stoppen en achtergelaten met geen andere keuze, gebruikt Matt zijn krachten om Andrew te doorboren met een speer van een nabijgelegen standbeeld. De politie omringt Matt, maar hij vliegt weg.

Later, landt Matt in Tibet met Andrews camera. Sprekend tot de camera, beloofd Matt zijn kracht voor het goede te gebruiken en om erachter te komen wat er met hen is gebeurd in het gat. Hij positioneert de camera naar een Tibetaans klooster in de verte voordat hij wegvliegt, en de camera voorgoed daar achterlaat.

Rolverdeling[bewerken]

Ontvangst[bewerken]

Op Rotten Tomatoes kreeg de film 85% aan positieve reviews en een gemiddelde score van 7.1/10, gebaseerd op 166 reviews.[2] Op Metacritic kreeg de film een gemiddelde score van 69/100, gebaseerd op 31 reviews.[3]