Chuck Yeager

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chuck Yeager
Charles E. "Chuck" Yeager
Geboren 13 februari 1923
Myra, Verenigde Staten
Overleden 7 december 2020[1]
Los Angeles
Land/zijde Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Onderdeel US Army Air Corps Hap Arnold Wings.svg United States Army Air Forces
Flag of the United States Air Force.svg United States Air Force
Dienstjaren 1941 – 1975
Rang US-O7 insignia.svg Brigadegeneraal
Slagen/oorlogen Tweede Wereldoorlog
Koude Oorlog
Vietnamoorlog
Onderscheidingen Zie decoraties
Yeager in 2000

Charles Elwood (Chuck) Yeager (Myra, 13 februari 1923 – Los Angeles, 7 december 2020) was een Amerikaans gevechtspiloot in de Tweede Wereldoorlog, testpiloot en generaal. In 1947 werd hij de eerste piloot waarvan vaststaat dat die in een horizontale vlucht door de geluidsbarrière vloog.[1][2]

Piloot[bewerken | brontekst bewerken]

Yeager doorbrak de geluidsbarrière op 14 oktober 1947 in een Bell X-1-vliegtuig. Er wordt echter wel beweerd dat Yeager niet de eerste was. Zo zou de Duitse piloot Hans Guido Mutke op 9 april 1945 in een Messerschmitt Me 262 als eerste sneller hebben gevlogen dan het geluid. Een andere claim is afkomstig van de Amerikaanse piloot George Welch die door de geluidsbarrière brak in zijn XP-86 Sabre, twee weken voor de recordvlucht van Yeager. Dertig minuten voordat Yeager zijn beroemde vlucht maakte vloog George Welch opnieuw door de geluidsbarrière, maar in een duikvlucht. De Amerikaanse luchtmacht (USAF) zei dat Yeager en zijn X-1 de eerste waren die de geluidsbarrière braken in een horizontale vlucht. Hij raakte bevriend met Jacqueline Cochran en coachte haar ook gedurende enige tijd voor haar recordpogingen. Cochran was de eerste vrouw die de geluidsbarrière wist te doorbreken.

Kolonel Chuck Yeager werd onderscheiden met de Army Distinguished Service Medal.

In de film The Right Stuff (1983), over de pionierstijd van de ruimtevaart, vormen de prestaties van Yeager een rode draad in het verhaal. Hij wordt daarin vertolkt door acteur Sam Shepard. Yeager komt ook zelf kort in de film voor als barkeeper van Pancho's Place.

Militaire loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Decoraties[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Chuck Yeager van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.