Chucky (Child's Play)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chucky
Personage uit ''Child's Play (franchise)''
Bedenker Don Mancini met een Chucky pop, 2007
Bedenker Don Mancini met een Chucky pop, 2007
Debuut Child's Play
Bedacht door Don Mancini
David Kirschner
Gespeeld door Brad Dourif, Mark Hamill
Persoonsinformatie
Volledige naam Charles Lee Ray
Alias Chucky, The Lakeshore Strangler, Good Guy Doll
Soort Pop
Geslacht Man
Geboren 9 maart 1950
Geboorteland Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Nationaliteit Amerikaans
Beroep Massamoordenaar
Familie
Huwelijk Tiffany (ex-vrouw / vriendin)
Kinderen Glen
Glenda
Portaal  Portaalicoon   Media
Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Charles Lee Ray (Chucky) is een moordlustige pop die centraal staat in de films Child's Play (1988), Child's Play 2 (1990), Child's Play 3 (1991), Bride of Chucky (1998), Seed of Chucky (2004), Curse of Chucky (2013), Cult of Chucky en Child's Play (2019). Chucky werd gecreëerd door Don Mancini. Zijn stem wordt in de eerste zeven films verzorgd door Brad Dourif en in de remake uit 2019 door Mark Hamill.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Origine[bewerken | brontekst bewerken]

Chucky ontstaat wanneer seriemoordenaar Charles Lee Ray (Dourif) zwaargewond een speelgoedwinkel binnen vlucht. Hij is beschoten door rechercheur Mike Norris en realiseert zich dat hij stervende is. Hij wendt daarom een vodou-ritueel aan om zijn ziel over te brengen in een Good Guy, een van de pratende speelgoedpoppen in de schappen. Nadat de winkel wordt getroffen door de bliksem, treft Norris binnen het dode lichaam van Charles Lee Ray aan.

Karen Barclay koopt de volgende dag een Good Guy van een dakloze man als cadeau voor haar zesjarige zoontje Andy. Hem wordt al snel duidelijk dat de pop die zichzelf 'Chucky' noemt in werkelijkheid een eigen wil heeft. Terwijl Ray zijn nieuwe gedaante gebruikt om dood en verderf te zaaien, laat hij buiten Andy niemand zien dat hij iets anders is dan de plastic pop die hij lijkt te zijn.

Ray dacht dat hij door het gebruik van het vodou-ritueel onsterfelijk zou worden. Wanneer hij erachter komt dat dit niet zo is, confronteert hij zijn voormalige vodou-leraar John 'Doctor Death' Bishop hiermee. Die vertelt hem dat hij steeds menselijker en kwetsbaarder zal worden tot hij op zeker punt niet meer uit het lichaam van de pop zal kunnen ontsnappen. Zijn enige mogelijkheid om aan dit lot te ontsnappen is zijn ziel overbrengen naar het lichaam van de eerste persoon aan wie hij zijn ware aard heeft laten zien, Andy.

Van horror naar komedie[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat het Chucky in Child's Play duidelijk wordt dat hij het lichaam van Andy nodig heeft om voort te leven, is de jacht op de jongen ook in Child's Play 2 en Child's Play 3 zijn hoofdmotief. Met ingang van het vierde deel in de reeks (Bride of Chucky), wordt Chucky steeds meer het middelpunt van zwarte humor en satire. Zo brengt hij in Bride of Chucky de ziel van zijn vriendin Tiffany Valentine over in een vrouwelijke pop die hem ook in Seed of Chucky, Curse of Chucky (2013) en Cult of Chucky vergezelt. Daarbij bevalt Tiffany aan het einde van Bride of Chucky van hun eerste kind, Glen/Glenda. Dat krijgt in verband met een gebrek aan genitaliën te kampen met een gespleten persoonlijkheid.

Reboot: horror-sciencefiction[bewerken | brontekst bewerken]

Na de vier horror-komediedelen verscheen in 2019 Child's Play, een gemoderniseerde remake van de originele film uit 1988. Chucky is hierin geen Good Guy die wordt bezeten door een seriemoordenaar. In plaats daarvan is hij een Buddi, een gezelschapspop die zich met gebruik van kunstmatige intelligentie steeds beter aan kan passen aan zijn eigenaar en het ook vermogen heeft om andere apparatuur binnen het huis aan te sturen. Hij wordt zelfbewust doordat een ontslagen fabrieksarbeider uit kwaadheid de veiligheidsprotocollen in zijn systeem ongedaan maakt voor hij wordt verscheept. Karen Barclay geeft hem cadeau aan haar dertienjarige slechthorende zoon Andy. Door zijn gesaboteerde programmering begint Chucky gewelddadige eigenschappen aan te leren.

Andere succesvolle filmmonsters[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]