Chucky (Child's Play)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chucky
Personage uit Child's Play-franchise
Bedenker Don Mancini met een Chucky pop in 2007
(afbeelding op en.wikipedia.org)
Debuut Child's Play
Bedacht door Don Mancini
David Kirschner
Gespeeld door Brad Dourif, Mark Hamill, Fiona Dourif, David Kohlsmith (jonge Charles Lee Ray), Tyler Barish (jonge Charles Lee Ray)
Stemacteur(s) Brad Dourif, Mark Hamill
Persoonsinformatie
Volledige naam Charles Lee Ray
Bijnaam Chucky
Alias The Lakeshore Strangler, Good Guy Doll, Buddi
Soort Bezeten pop / mens (voormalig)
Geslacht Mannelijk
Geboren Hackensack, New Jersey, 1 mei 1950
Geboorteland Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Nationaliteit Amerikaans
Beroep Massamoordenaar
Specialiteit kennis van magie en voodoo
Familie
Ouders Elizabeth Ray en Peter Ray †
Huwelijk Tiffany (ex-vrouw / vriendin)
Kinderen Glen/Glenda
Portaal  Portaalicoon   Media
Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Charles Lee Ray (Chucky) is een moordlustige pop die centraal staat in de films Child's Play (1988), Child's Play 2 (1990), Child's Play 3 (1991), Bride of Chucky (1998), Seed of Chucky (2004), Curse of Chucky (2013), Cult of Chucky (2017) en Child's Play (2019), en in de serie Chucky (2021-...). Chucky werd gecreëerd door Don Mancini. Zijn stem wordt in de eerste zeven films verzorgd door Brad Dourif en in de remake uit 2019 door Mark Hamill.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Origine[bewerken | brontekst bewerken]

Chucky ontstaat wanneer seriemoordenaar Charles Lee Ray (Dourif) zwaargewond een speelgoedwinkel binnen vlucht. Hij is beschoten door rechercheur Mike Norris en realiseert zich dat hij stervende is. Hij wendt daarom een vodou-ritueel aan om zijn ziel over te brengen in een Good Guy, een van de pratende speelgoedpoppen in de schappen. Nadat de winkel wordt getroffen door de bliksem, treft Norris binnen het dode lichaam van Charles Lee Ray aan.

Karen Barclay koopt de volgende dag een Good Guy van een dakloze man als cadeau voor haar zesjarige zoontje Andy. Hem wordt al snel duidelijk dat de pop die zichzelf 'Chucky' noemt in werkelijkheid een eigen wil heeft. Terwijl Ray zijn nieuwe gedaante gebruikt om dood en verderf te zaaien, laat hij buiten Andy niemand zien dat hij iets anders is dan de plastic pop die hij lijkt te zijn.

Ray dacht dat hij door het gebruik van het vodou-ritueel onsterfelijk zou worden. Wanneer hij erachter komt dat dit niet zo is, confronteert hij zijn voormalige vodou-leraar John 'Doctor Death' Bishop hiermee. Die vertelt hem dat hij steeds menselijker en kwetsbaarder zal worden tot hij op zeker punt niet meer uit het lichaam van de pop zal kunnen ontsnappen. Zijn enige mogelijkheid om aan dit lot te ontsnappen is zijn ziel overbrengen naar het lichaam van de eerste persoon aan wie hij zijn ware aard heeft laten zien, Andy.

Van horror naar komedie[bewerken | brontekst bewerken]

Na de drie eerste films verandert het genre van horror naar horror-komedie in Bride of Chucky en Seed of Chucky. Vanaf deel zes (Curse of Chucky) keert de reeks in 2013 terug naar de originele horror-stijl.

Reboot: horror-sciencefiction[bewerken | brontekst bewerken]

Na de twee horror-komediedelen verscheen in 2013 Curse of Chucky, deze werd opgevolgd door Cult of Chucky in 2017. In 2019 verscheen Child's Play, een gemoderniseerde remake van de originele film uit 1988. Chucky is hierin geen Good Guy die wordt bezeten door een seriemoordenaar. In plaats daarvan is hij een Buddi, een gezelschapspop die zich met gebruik van kunstmatige intelligentie steeds beter aan kan passen aan zijn eigenaar en het ook vermogen heeft om andere apparatuur binnen het huis aan te sturen. Hij wordt zelfbewust doordat een ontslagen fabrieksarbeider uit kwaadheid de veiligheidsprotocollen in zijn systeem ongedaan maakt voor hij wordt verscheept. Karen Barclay geeft hem cadeau aan haar dertienjarige slechthorende zoon Andy. Door zijn gesaboteerde programmering begint Chucky gewelddadige eigenschappen aan te leren.

TV-Serie: Chucky[bewerken | brontekst bewerken]

Op 12 oktober 2021 kwam er een TV-serie uit van Chucky genaamd "Chucky". Het is een vervolg op de vele films. Jake Wheeler, een 14-jarige middelbare scholier, ontmoet Chucky op een rommelmarkt en koopt de pop met als doel om hem te gebruiken voor zijn kunstproject. Later in het verhaal vermoordt Chucky enkele mensen in de omgeving van Jake.

In enkele flashback-scènes wordt Charles Lee Ray als kind gespeeld door David Kohlsmith en Tyler Barish. Enkele andere flashbacks van de jaren 80 komen rechtstreeks uit de films (gespeeld door Brad Dourif).

Andere succesvolle filmmonsters[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]