Chugach

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Chugach, Chugach Sugpiaq of Chugachigmiut is de naam van een volk van Eskimo's uit het gebied van het Kenai-schiereiland en Prince William Sound in Alaska. De Chugach spreken Alutiiq, een Yupiktaal.

De Chugach gaven hun naam aan het Chugach National Forest, het Chugachgebergte en Chugach State Park, die zich allemaal in of nabij het oorspronkelijke woongebied van de Chugach in Alaska bevinden. Ook de Chugach Alaska Corporation, ontstaan in 1971, ontleent haar naam aan de Chugach, en veel van hen zijn aandeelhouders van de corporatie.

Het woongebied van de Chugach is van nature rijk aan natuurlijke hulpbronnen, met name vis. Archeologisch onderzoek toont aan dat de Chugach er al duizenden jaren wonen, sinds de tijd dat het gebied nog grotendeels bedekt was met gletsjers van de laatste ijstijd. In 1741 ontmoetten de ze de ontdekkingsreiziger Vitus Bering, een Deen in Russische dienst. In 1793 stichtten de Russen Fort Saint Constantine bij het Chugachdorp Nuchek en sindsdien hebben Russische ontdekkingsreizigers, bonthandelaren en missionarissen een belangrijke rol gespeeld in het leven van de Chugach.[1] De aanwezigheid van de Russisch-Orthodoxe Kerk en Russische achternamen bij de Chugach getuigen nog van deze tijd. In 1867 kochten de Verenigde Staten Alaska van de Russen. Kopermijnen en de visvangst trokken daarna veel Amerikanen ernaartoe. In het begin van de twintigste eeuw decimeerde een pokkenepidemie de inwoners van het Cugachdorp Nuchek en enige tijd later, in de jaren 30, leed het volk onder een epidemie van longontsteking. In 1964 veroorzaakte de Goede Vrijdag-aardbeving een tsunami die het Chugachdorp Chenega vernietigde. In 1989 leed de op de visvangst gebaseerde economie van de Chugach erg onder de milieuramp ten gevolge van het stranden van de olietanker Exxon Valdez.[2]