Chun-Li

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chun-Li
(春麗(チュン・リー)
Personage uit Street Fighter
Cosplayer als Chun-Li, 2014.
Cosplayer als Chun-Li, 2014.
Eerste spel Street Fighter II: The World Warrior
Schepper(s) Capcom
Akira Nishitani
Ontwerp Akira Yasuda (Street Fighter II)
Eri "Erichan" Nakamura (Street Fighter Alpha)
Daigo Ikeno (Street Fighter IV)
Engelse stem Donna Yamamoto, Lia Sargent, Junie Hoang, Tamara Lo, Vanessa Prokuski, Laura Bailey, Ashly Burch
Japanse stem Yūko Miyamura, Atsuko Tanaka, Michiko Neya, Mari Jitsukawa, Fumiko Orikasa, Yumi Tōma, Chisa Yokoyama, Miki Fujitani, Rica Fukami, Riisa Naka
Motion-capture-acteur(s) Ming-Na Wen
Echte acteur(s) Jackie Chan, Ming-Na Wen, Kristin Kreuk, Inez Yan (5 jaar), Katherine Pemberton (10 jaar)
In-universe-informatie Geslacht: vrouw
Nationaliteit: Chinees / Hongkongse / Amerikaans
Vechtstijl: kempo
Beroep: Interpolagente
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Chun-Li (春麗(チュン・リー) is een speelbaar personage uit Capcoms reeks gevechtsspellen van Street Fighter. Het personage kwam voor het eerst voor in het spel Street Fighter II: The World Warrior.

Ze is een undercoveragent van Interpol, en neemt deel in Street Fighter II 's vechttoernooi als een manier om bij de oprichter, M. Bison te komen. Ze wil wraak nemen voor haar vader, die vermoord werd tijdens zijn onderzoek naar Bisons misdaadsyndicaat, Shadaloo. Haar bekendste techniek is het Hyakuretsu Kyaku, algemeen bekend als Lightning Legs, wat inhoudt het herhaaldelijk schoppen van haar tegenstander in een staande positie. Chun-Li is opmerkelijk omdat het de eerste vrouwelijke speelbare personage is in een vechtspel, en heeft bij liefhebbers de bijnaam "First Lady of Fighting Games".

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Chun-Li draagt een qipao, een Chinese jurk uit het begin van de 20e eeuw. In de eerste versie van Street Fighter II, was Chun-Li oorspronkelijk afgebeeld met een oranje qipao in plaats van blauw. Ze draagt ook een paar witte gevechtslaarzen en een bruine panty. Chun-Li draagt zoals bekend haar haren in "oshorens"; ze draagt zijde brokaat en linten in haar haar, wat de rouw van haar vader betekent. Een ander bekend deel van haar ensemble zijn de grote puntige armbanden die ze draagt om haar polsen.

Chun-Li is ook bekend om haar grote, gespierde dijen in vergelijking met de rest van haar lichaam, dat meer variabel afbeeldt. In de Street Fighter Alpha-games, waar ze een mouwloos, strakke outfit droeg, waren haar armen en bovenlichaam veel sterker zichtbaar dan die van enige andere vrouwelijke karakter in het spel, maar veel kunstenaars kiezen om haar af te schilderen als tenger en slank, in officiële en onofficiële kunstwerken gelijk, tekenen ze alleen haar benen sterk vanwege haar nadruk op kicking moves.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Chun-Li was in de originele versie van Street Fighter II een van de acht speelbare personages en de enige vrouwelijke karakter in het spel, vóór de toevoeging van Cammy. Chun-Li's achtergrondverhaal gaat om haar zoektocht naar de dood van haar vader, een undercoverpolitieagent die is verdwenen tijdens het onderzoeken van M. Bisons organisatie.

Ze verschijnt als een speelbaar personage in Street Fighter III: 3rd Strike, de derde iteratie van Street Fighter III, als een van de vijf nieuwe speelbare karakters die zijn toegevoegd, waardoor ze een van de weinige Street Fighterkarakters is die verschijnen in alle belangrijke sub-serie. Een aantal jaren na Street Fighter II, is ze gestopt met straatvechten om vechtsporten aan jonge kinderen te leren, maar is gedwongen om terug te keren naar de rechtshandhaving nadat een van haar studenten is ontvoerd door Urien.

Chun-Li verschijnt in Street Fighter IV als een van de terugkerende World Warriors uit SFII met haar nieuwe Ultra Move, Hōsenka. Haar in-gameverhaal laat zien dat ze zich op een huidig kruispunt in haar leven bevindt en haar uiteindelijke terugkeer naar zowel de straatgevechten als de rechtshandhaving.

Citaten[bewerken | brontekst bewerken]

  • "I'm the strongest woman in the world"
  • "There is no chance for you to beat me! Challenge someone else!"
  • "I expected better"
  • "If you're gonna fight, fight for real"
  • "Hey, leave me alone! I'm a fighter, not a news reporter!"
  • "Power is useless without skill and speed!"

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]