Churchill-laan (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Churchill-laan
Het Twaalfverdiepingenhuis staat in het midden van de splitsing tussen de Rooseveltlaan (links) en de Churchill-laan (rechts)
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Zuid
Wijk Rivierenbuurt
Begin Vrijheidslaan
Eind Apollolaan
Portaal  Portaalicoon   Amsterdam

De Churchill-laan in de Rivierenbuurt in Amsterdam-Zuid heette voor mei 1946 Noorder Amstellaan. De laan was op 10 mei 1940 het toneel van de binnentrekkende bezetters. Op 7 mei 1945 gebruikten de geallieerden de laan om Amsterdam te ontzetten.

De laan vormt de noordelijke aftakking van de Vrijheidslaan die naar de Apollolaan leidt. De Churchill-laan bestaat uit twee gescheiden rijbanen met daartussen een brede groenstrook.

De fotografen Annemie en Helmuth Wolff vestigden in 1933 een fotostudio aan de toenmalige Noorder Amstellaan.

Kunst[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn vijf uitingen van kunst in de openbare ruimte te vinden:

Tijdens de jaren dat ArtZuid tentoonstellingen in de open lucht houdt, worden deze kunstwerken (soms) aangevuld met tijdelijk geplaatste. Bovendien wordt de straat in- en uitgeleid door beeldhouwwerken van Hildo Krop:

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen 1929 en 1950 reden de trams van lijn 25 zowel op de Amstellaan (de huidige Vrijheidslaan) als de Noorder Amstellaan (de huidige Churchill-laan) links langs de middenberm. Eigenlijk waren het telkens twee aparte straten met een groenstrook in het midden. Om geen ruimte te hoeven gebruiken voor halteheuvels loste men dit op door de tram aan de linkerkant van de groenstrook te laten rijden, zodat de passagiers op de haltes gewoon konden in- en uitstappen vanaf het trottoir langs de groenstrook. Er was in die tijd toch weinig wegverkeer dat last had van de tegemoetkomende trams.

Bij het Daniël Willinkplein (na 1946: Victorieplein) lagen kruisingen om de trams van de rechter- naar de linkerkant, respectievelijk van de linker- naar de rechterkant van de weg leiden. Deze werden verwijderd toen in 1950 het links verkeer verviel. Toen na de oorlog het wegverkeer toenam werd deze situatie toch minder handig.

Op de Churchill-laan bleef het middenplantsoen ongewijzigd, doch de trams gingen gewoon met het wegverkeer meerijden aan de rechterkant van het plantsoen. Daartoe werden bij de haltes vluchtheuvels aangelegd. In de jaren zeventig werd het tramspoor afgescheiden van het wegverkeer tot een vrije trambaan, oorspronkelijk met een gele persriggel en daarna in het gras. Sinds 1977 is lijn 12 erbij gekomen. Op 15 december 2013 werd lijn 25 opgeheven en rijdt er alleen nog lijn 12.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]