Chuukeilanden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chuukeilanden
Eiland van Vlag van Micronesia Micronesia
Chuukeilanden (Micronesia)
Chuukeilanden
Locatie
Land Vlag van Micronesia Micronesia
Eilandengroep Carolinen
Locatie Grote Oceaan
Regio Vlag van de Micronesische deelstaat Chuuk Chuuk
Coördinaten 7° 25′ NB, 151° 47′ OL
Algemeen
Oppervlakte 99,87 km²
Inwoners (2000) 40465
Lengte 67 km
Breedte 56 km
Hoogste punt Winipot (443 m)
Overig
Aantal eilanden 98
Detailkaart
Overzichtskaart van de Chuukeilanden
Overzichtskaart van de Chuukeilanden
Foto's
de Chuukeilanden vanuit de ruimte
de Chuukeilanden vanuit de ruimte
Portaal  Portaalicoon   Oceanië

De Chuukeilanden (voorheen ook Truk eilanden) vormen een atol die onderdeel uitmaakt van de Micronesische deelstaat Chuuk. Het hoofdeiland is Weno en ligt in de Grote Oceaan. De eilanden liggen in een kring en de binnenzee vormt een natuurlijke haven. De binnenzee is heeft een maximale afmeting van 80 bij 50 kilometer.

De eerste opgetekende signalering van de eilanden werd gedaan door de Spaanse ontdekkingsreiziger Álvaro de Saavedra in 1528. Het maakte deel uit van de Spaanse Rijk tot het in 1899 werd verkocht aan het Duitse Keizerrijk. Na de Eerste wereldoorlog maakte het onderdeel uit van Japan.

Japanse basis[bewerken]

De eilanden vormden gedurende de Tweede Wereldoorlog een belangrijke basis voor de Japanse vloot voor operaties in het zuidelijk deel van de oceaan. De eilanden werden voorzien van bewapening om vijandelijke aanvallen met schepen en vliegtuigen te voorkomen.

De binnenzee werd frequent bezocht door Japanse marine- en koopvaardijschepen. De twee grootste slagschepen van de Japanse marine, de Yamato en zusterschip Musashi, lagen hier voor langere perioden.

Op 17 februari 1944 begon een drie daagse aanval door Amerikaans vliegtuigen. De Japanners hadden hiertoe aanwijzingen en diverse grote marineschepen zijn op tijd vertrokken. Tijdens de luchtaanvallen zijn desondanks 60 schepen en 275 vliegtuigen vernietigd.[1] Veel schepen met hun lading liggen er nog op de zeebodem.