Ciénaga de Zapata

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ciénaga de Zapata
Beschermd natuurgebied
Ciénaga de Zapata
Ciénaga de Zapata
Situering
Land Cuba
Locatie Provincie Matanzas
Coördinaten 22° 24′ NB, 81° 41′ WL
Informatie
IUCN categorie II Nationaal park
Oppervlakte 4189,21 km²
Foto's
Het moerasland
Het moerasland
Portaal  Portaalicoon   Caraïben

Het biosfeerreservaat Ciénaga de Zapata (Spaans voor het Zapatamoeras) ligt in het Zapataschiereiland (Península de Zapata) in de provincie Matanzas in het westen van Cuba. Het reservaatgebied is 628.171 ha groot. Het is een van de grootste en belangrijkste draslanden uit het Caraïbisch gebied.

In het moerasgebied komen meer dan 900 soorten planten voor die typisch zijn voor de Caraïben, verder 175 soorten vogels, 31 soorten reptielen en meer dan 1000 bijzondere soorten ongewervelden. Tot de meest bijzonder endemische vogelsoorten behoren de zapatawinterkoning (Ferminia cerverai), de zapataral (Cyanolimnas cerverai) en de zapatagors (Torreornis inexpectata).

Het moeras wordt jaarlijks bezocht door 65 soorten trekvogels op doorreis van Noord- naar Zuid-Amerika. Verder is er een endemische soort krokodil, de ruitkrokodil (Crocodylus rhombifer)

Daarnaast nog ander bijzonder type bos dat typisch is voor kustvlaktes in dit gebied. Aan zee zijn lagunes en koraalriffen met een zeer hoge biodiversiteit. Het gebied is in Cuba een site van internationaal belang