Cibao

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de Cibaovallei, zie Valle de Cibao
Een kaart van de Domincaanse Republiek. De geografische regio Cibao is gekleurd.

Cibao is een van de drie geografische regio's in de Dominicaanse Republiek die in 1962 zijn samengesteld. De Cibao omvat ongeveer het hele noordelijke deel van het land. Deze regio is onderverdeeld in 4 districten (groeiregio's) en bevat 14 provincies. In 2002 was de bevolkingsomvang 3.148.690 personen.

Geschiedenis[bewerken]

Cibao is een Taíno woord en betekent "gebied met veel rotsen". Het werd oorspronkelijk gebruikt voor de Cordillera Central en later, tijdens de Spaanse verovering, als aanduiding voor de rijke en vruchtbare Cibaovallei tussen de centrale en noordelijke bergketens. Om de industrialisatie op regionaal niveau in goede banen te leiden, werd op 7 april 1962 de Asociación de Industrias de la República Dominicana (AIRD) (Associatie van Industrieën van de Dominicaanse Republiek) opgericht.

Geografie[bewerken]

Cibao omvat het noordelijke deel van de Dominicaanse Republiek, vanaf de noordkust bij de Atlantische Oceaan, tot de Cordillera Central in het midden van het land en van de grens met Haïti in het westen tot en met de provincie Samaná in het oosten. Deze regio is onderverdeeld in de vier districten Cibao west, Cibao centraal, Cibao oost en Cibao zuid die samen 14 provincies omvatten.

Economie[bewerken]

De economisch sterke regio Cibao heeft mede dankzij de sterke oude industriële familiebedrijven grote economische en sociale invloed op het gebied. Enkele bedrijven daar bestaan al vanaf het midden van de 19e eeuw, waaronder J. Armando Bermúdez sinds 1852, en Brugal y Compañía sinds 1888. Vooral in het noorden en noordwesten van deze regio is de productie van rum, snuif(tabak), suiker, cementblokken en -buizen, rubberproducten en blikjes sterk geïndustrialiseerd. Ook distilleerderijen, agribusiness en de grafische industrie zijn sterk geïndustrialiseerd.