Cimetière d'Ivry

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Graven van Franse weerstanders uit WOII op het Cimetière d'Ivry
Graven van soldaten uit WOI op het Cimetière d'Ivry

Cimetière d'Ivry is een van de 20 begraafplaatsen van Parijs.

Het is 28 ha groot en is verdeeld in twee delen: oude en nieuwe begraafplaats. Het oude gedeelte werd in 1861 geopend. Het nieuwe gedeelte werd in 1874 opengesteld. De begraafplaats ligt op het grondgebied van Ivry omdat er in Parijs geen plaats meer was.

Speciaal aan deze begraafplaats is het gedeelte dat werd voorbehouden voor verzetsstrijders. Velen streden tegen de nazi's en werden gefusilleerd. Dit is het geval voor de groep Manouchian. Een groep die was samengesteld uit buitenlandse verzetsstrijders: Armeniërs, Polen, Hongaren, Spanjaarden,…. De groep organiseerde vele aanvallen tegen de Duitsers in Parijs in de jaren 1941 tot 1943. Met de hulp van de Franse politie werden ze gevangengenomen, gemarteld en gefusilleerd in februari 1944. Hun lichamen werden begraven op het kerkhof van Ivry. Ze werden vereeuwigd met een gedicht van Louis Aragon: Strophes pour se souvenir.

Het is een ontroerend beeld te zien dat joden, christenen en moslims broederlijk naast elkaar liggen begraven. Zij streden samen en werden verenigd in de dood.

Het gedeelte van de verzetsstrijders maakt deel uit van het militaire kerkhof van Ivry. Er zijn grafstenen van soldaten die vochten in de Eerste Wereldoorlog (1914 – 1918) en er zijn grafstenen van mensen die door de Duitsers gevangengenomen werden. Ook liggen er Duitsers en Italianen begraven.

Op de begraafplaats van Ivry liggen ook een aantal beroemde personen :