Cindy Sherman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Cindy Sherman (Glen Ridge (New Jersey), 19 januari 1954) is een Amerikaans kunstenares. Zij groeide op in Long Island, New York.

Aanvankelijk studeerde ze schilderkunst aan de State University College in Buffalo. Al gauw zal ze de schilderkunst echter voor bekeken houden en zich toeleggen op de fotografie. Samen met een aantal medestudenten zal ze Hallwalls oprichten, een onafhankelijke tentoonstellingsplek in New York.

Werk[bewerken]

Cindy Sherman vormt zelf het hoofdonderwerp van haar kunst: ze is tegelijkertijd fotograaf en model. Toch noemt ze haar foto’s nooit zelfportretten. Integendeel, Sherman gaat juist haar eigen identiteit uit de weg door zichzelf keer op keer in een volstrekt andere gedaante te fotograferen, als in een film-still.Ze onderzoekt en speelt met de veranderende verschijningsvormen.

Shermans bedoelingen zijn tweeërlei. Aan de ene kant hekelt ze de willekeur van het clichébeeld waaraan de vrouw dient te voldoen. Aan de andere kant wil ze aantonen dat wij allemaal een rol spelen en dat onze gezichten slechts façades zijn waarbij een authentiek karakter ontbreekt.
Passend gekleed en met de juiste make-up voegt zij zich even makkelijk in de rol van de mythische Marilyn Monroe als het tuttige secretaresse-type of de verveelde huisvrouw. Rond 1990 begint Sherman haar repertoire uit te breiden met legendarische vrouwen- én mannenfiguren uit de klassieke schilderkunst (Rafaël, De la Tour, Caravaggio, Rembrandt, Ingres) en lijkt ze meer naar het theatrale te streven.

Tentoonstellingen (selectie)[bewerken]

Externe links[bewerken]