Cinecitta (bioscoop)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cinecitta Tilburg

Cinecitta - eerdere naam: Ambassade - is een kleine culturele bioscoop met drie zalen in de Tilburgse Willem II-straat (stadsdeel Binnenstad). Naast 'de betere' mainstream-films, draaien hier ook documentaires en buitenlandse (ook niet-engelstalige) en arthouse-rolprenten. Zonder pauzes. Cinecitta selecteert zijn aanbod op artistieke, culturele, politieke of maatschappelijke waarde. Op zogenaamde sneakpreviews zijn - anders dan bij de grote bioscoopketens - ook films uit deze genres te verwachten

Naast het vaste programma vertoont Cinecitta elke maandagavond een verrassingsfilm, de sneak preview. De sneak preview is altijd een premiere-film die pas later in de Nederlandse bioscopen en filmtheaters vertoond wordt.

Alternatief[bewerken]

Naast als vertoonplaats van films, wordt de ruimte van Cinecitta bij tijd en wijle ook voor andere doeleinden gebruikt, zoals fototentoonstellingen, workshops en debatten.

Verbouwing[bewerken]

Van 2012 tot en met 2014 werd Cinecitta verbouwd. Na de verbouwing kwamen er drie drie bioscoopzalen, een multifunctionele zaal, een vergaderkamer, restaurant, bar en binnentuin. Ook werd het dak belegd met zonnecellen.

100-jarig bestaan[bewerken]

In oktober 2016 bestond Cinecitta 100 jaar. Deze verjaardag werd gevierd met diverse acties en de vertoning van de film die precies 100 jaar geleden ook werd getoond; Salambò (1914). Daarnaast bracht Cinecitta een boek uit waarin haar geschiedenis beschreven wordt door Berry van Oudheusden .

Externe link[bewerken]