Circlip

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Seegerringtang met gebogen bekken geschikt voor uitwendige circlips
Circlips exterieur.png
Circlips interieur.png

Een circlip of seegerring is een soort verenstalen borgring die in de verbindingstechniek wordt toegepast voor het axiaal fixeren van machineonderdelen.

Er zijn circlips voor uitwendige en voor inwendige toepassing. Bij de uitwendig gebruikte seegerringen staan de uiteinden naar buiten, ze worden gebruikt om onderdelen op assen in positie te houden. Voor het fixeren van onderdelen in een boring, zoals een lager in een naaf, worden inwendige seegerringen toegepast, de uiteinden van deze borgringen wijzen naar binnen.

De circlips worden bevestigd in een groef die aangebracht is in de as of naaf. Voor montage en demontage wordt gebruikgemaakt van een speciale tang, de seegerringtang. Deze kan voorzien zijn van rechte of gebogen bekken. Bij uitwendige seegerringen worden tangen gebruikt waarvan de bekken bij het inknijpen uit elkaar gaan, bij tangen voor inwendige circlips gaan de bekken bij gebruik naar elkaar toe. Er zijn ook tangen verkrijgbaar met verwisselbare bekken, deze kunnen toegepast worden bij zowel inwendige als uitwendige borgringen.