Circumboreaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Floristische gebieden in Europa volgens Wolfgang Frey en Rainer Lösch

Het circumboraal is een gebied in Eurasië en Noord-Amerika. De aanduiding is geïntroduceerd door geobotanici als Josias Braun-Blanquet en Armen Takhtajan. Het is het grootste floristische gebied in de wereld en omvat naast het grootste deel van Canada, Alaska, Europa, Kaukasus en Rusland ook Noord-Anatolië als het zuidelijkste deel van het gebied en gedeelten van Noord-New England, Michigan en Minnesota.

Veel geobotanici delen het Eurasische en Noord-Amerikaanse gebied in twee aparte gebieden. Beide continenten hebben echter veel dezelfde flora, zoals Betula nana, Alnus viridis, Vaccinium vitis-idaea en Arctostaphylos uva-ursi. De flora raakte sterk verarmd tijdens de ijstijden in het Pleistoceen.

Aangrenzende gebieden zijn Oostelijk Aziatisch Gebied, Noord-Amerikaans Atlantisch Gebied, Rocky Mountain Gebied, Middellands Zeegebied en Irano-Turanisch Gebied.

Floristische provincies[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebied is opgedeeld in floristische provincies. Volgens Takhtajans classificatie zijn dit Arctic, Atlantic European, Central European, Illyrian, Euxinian, Caucasian, Eastern European, Northern European, West Siberian, Altai-Sayan, Central Siberian, Transbaikalian, Northeastern Siberian, Okhotsk-Kamtchatkan en Canadian.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]