Cirkelzaag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Handcirkelzaag
Cirkelzaagmachine voor houtbewerking

Een cirkelzaag (of radiaalzaag) is een zaagblad in de vorm van een stalen schijf die met een motor tot een zeer hoog toerental wordt aangedreven. De schijf kan in een zaagtafel zijn gemonteerd waarover het te zagen materiaal wordt aangevoerd, of ingebouwd in een constructie samen met een elektromotor tot draagbare handcirkelzaag, die dus in tegenstelling tot een vaste cirkelzaag niet draait in een vaste staande tafel. Deze heeft een minder krachtige motor en kan ook dunner materiaal aan.

Cirkelzaagbladen kunnen verschillende vormgevingen hebben, onder meer de diameter kan verschillen (normaal is ca. 25 cm, maar industriële cirkelzagen met veel grotere bladen bestaan ook). De maximale zaagdiepte wordt derhalve bepaald door de straal van het cirkelzaagblad.

Een cirkelzaag die bedoeld is om latten, buizen, houten balken etc. door te zagen wordt ook wel een afkorter of afkortzaag genoemd.

Geschiedenis[bewerken]

Er bestaan vele verhalen over het uitvinden van de cirkelzaag.[1] Wat vast staat is dat deze voor het eerst werd gepatenteerd in 1777 door de Engelsman Samuel Miller. Door de omschrijving uit het patent vermoedt men dat deze al eerder bestond. Deze zaag werd door een windmolen aangedreven en er werden scheepskatrollen mee vervaardigd. In 1799 volgde een patent door de Fransman L.C.A. Albert en in 1805 werd door Marc Isambard Brunel een cirkelzaag ontworpen die op een scheepswerf te Portsmouth werd gebruikt, eveneens voor het vervaardigen van katrollen. Omstreeks 1850 was de cirkelzaag al in zwang in houtzagerijen en timmerfabrieken. In 1855 werd een cirkelzaagmachine getoond op de Wereldtentoonstelling te Parijs.

Cirkelzaag voor non-ferro[bewerken]

Een cirkelzaag voor non-ferro is meestal om hout te zagen. Op de omtrek van het ronde zaagblad zijn zaagtanden aangebracht ten behoeve van het zaagwerk. Op de tand wordt een stukje gehardstaal gesoldeerd, waardoor de slijtage sterk afneemt. De belangrijkste veiligheidsvoorzieningen zijn het spouwmes en de kap. Het spouwmes zorgt ervoor dat de zaagsnede open gehouden wordt, en voorkomt daardoor terugslag van het werkstuk. Het is gemonteerd achter het zaagblad, dus daar waar de tanden van de zaag omhoog gaan. De voorzijde, waar de tanden van de zaag naar beneden gaan is waar het te zagen hout aangevoerd wordt.

Een paneelzaag is een tafelcirkelzaag zoals op de afbeelding waarvan de geleiding zowel in de breedte als in de lengte enkele meters groot is om grote werkstukken te kunnen zagen. De handelsmaat van bijvoorbeeld multiplex is 122 X 244 cm.

Hiervoor bestaat ook de formaatzaag. In een formaatzaag staat het te zagen paneel rechtop in een frame, aan dit frame is een geleiding gemonteerd waarlangs een handcirkelzaag over het paneel beweegt. Dit type wordt veel gebruikt in bouwmarkten.

Het gebruik is niet eenduidig, de benamingen paneelzaag en formaatzaag worden soms als synoniemen gebruikt.

Metaalcirkelzaag[bewerken]

Diamantcirkelzaagmachine voor steen

Bij de machinale cirkelzagen zijn ook machines die metalen met lage toerentallen kunnen doorzagen. Vaak wordt het zaagblad dan hydraulisch door het werkstuk gedrukt. Een hefboombediening komt ook vaak voor. Deze soort zagen heeft een getand, hardstalen blad, dat tijdens het zagen gekoeld wordt met koelmiddel. Dit koelmiddel stroom langs het zaagblad, wordt opgevangen en vervolgens gezeefd en hergebruikt.

Een metaalafkortmachine kan ook met een doorslijpschijf werken. De slijpschijf slijt, en wordt daardoor steeds kleiner in omtrek.

Steencirkelzaag[bewerken]

Voor het zagen van steen, beton en asfalt wordt gebruikgemaakt van een diamantcirkelzaag. Het zaagblad is voorzien van diamantslijpsel. Tijdens het zagen wordt veel water op de cirkelzaag gesproeid om verhitting en overmatige slijtage tegen te gaan.

Zie ook[bewerken]