Cito toets

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Cito Eindtoets Basisonderwijs)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Toetsboekje met antwoordblad

De Cito toets was een eindtoets voor leerlingen uit groep 8 in het Nederlandse basisonderwijs.[1] De Cito toets was nooit verplicht, maar wel gangbaar op Nederlandse basisscholen. De toets werd van 1970 tot 2014 verzorgd door het Cito.[1]

Sinds 2015 is de Eindtoets Basisonderwijs een verplicht onderdeel op Nederlandse basisscholen[2] en heeft de Cito toets opgehouden te bestaan. Het Cito is nog wel betrokken bij een van de aanbieders van eindtoetsen, de Centrale Eindtoets.

Geschiedenis[bewerken]

Vanaf 1965 moesten leerlingen bij het verlaten van de lagere school onder meer de uitslag van een meting geven. Doel van deze bij Koninklijk Besluit gestelde maatregel was het met meer objectiviteit vaststellen waartoe leerlingen in staat waren. De Amsterdamse hoogleraar psychologie Adriaan de Groot legde het fundament voor de Cito toets. Hij was ervan overtuigd dat een objectieve toets kon helpen om inzicht te krijgen in het hele kind. Naar Amerikaans voorbeeld ontwikkelde hij een instrument dat alle kinderen dezelfde kansen gaf om te laten zien wat ze in hun mars hadden, ongeacht afkomst en vrij van sociale willekeur. In 1966 werd de eerste hierop gebaseerde toets afgenomen op scholen in de hoofdstad.

Op basis van het werk en het gezag van De Groot stelde de overheid in 1968 het Cito in. Dat instituut verzorgde in 1970 de eerste Cito toets en bleef dat doen tot en met 2014.[1] Formeel heette de toets 'Schooltoetsen Basisonderwijs' tot 1976 en 'Eindtoets Basisonderwijs' daarna.