Citrique Belge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Citrique Belge is één van de grootste producenten van citroenzuur ter wereld, met een productie van 100.000 ton citroenzuur per jaar. Het bedrijf is gevestigd in Tienen en is sinds 2010 eigendom van Adcuram.

Historiek[bewerken]

Luchtfoto Citrique Belge

Vanaf 1916 werkten de Leuvense studenten Alphonse Cappuyns en Arsène Smeets verwoed aan de biologische productie van citroenzuur, eerst door willekeurige bio-organismen (cytromyces) te laten reageren met geraffineerde suiker. Later door de Aspergillus niger-schimmel in te zetten. Hiermee bereikten zij een rendement dat een industriële exploitatie kon rechtvaardigen. Dit leidde in 1929 tot de oprichting van het Belgisch-Italiaanse bedrijf La Citrique Belge. In 1947 werd de suiker verruild met het goedkopere bijproduct melasse en groeide de productie en winstgevendheid gestaag. In 1977 werd Citrique Belge door Hoffmann-La Roche overgenomen. Door die overname werd de productiecapaciteit meer dan verdubbeld.

In 2003 nam DSM de vitamine-divisie van Hoffmann-La Roche over, inclusief Citrique Belge. Er volgden enkele herstructureringen en in 2010 verkoopt DSM Citrique Belge aan Adcuram[1], een particuliere bedrijfsholding onder leiding van Yorck von Schmeling Diringshofen.

Productieproces[bewerken]

Fermentatie[bewerken]

De Aspergillus niger-schimmel zet, bij een temperatuur tussen de 25 en 35 °C, de suikers in de melasse in 10 dagen om in ruw citroenzuur. Het betreft een oppervlaktegisting die op schalen in fermentatiekamers plaatsvindt.

Isolatie[bewerken]

Na de fermentatie vindt een filtratie plaats waarbij alle vaste onzuiverheden uit de fermentatievloeistof worden verwijderd. Vervolgens wordt het citroenzuur als calciumcitraat geïsoleerd door er kalk aan toe te voegen. Na toevoeging van zwavelzuur wordt vast gips (calciumsulfaat) gevormd dat uitgefiltreerd wordt en een zuivere citroenzuuroplossing overblijft.

Zuivering[bewerken]

Er vindt een verdere zuivering en ontkleuring plaats via een ionenuitwisseling. Vervolgens wordt het resterende water verdampt waardoor het zuivere citroenzuur uitkristalliseert. Door deze verdamping onder verschillende temperaturen uit te voeren, ontstaan de onderscheiden productvormen.

Conditionering[bewerken]

Door het gekristalliseerde citroenzuur te zeven, ontstaan granulaten die geheel naar wens van de klant een korrelgrootte tussen 75 en 1200 µm hebben. Deze worden in zakken van divers formaat dan wel per tankwagen naar de klanten vervoerd of verscheept.

Valorisatie[bewerken]

Tijdens de isolatie ontstaan naast ruw citroenzuur ook co-producten die alle worden herbruikt. Hetzij als veevoer, meststof, vulmiddel of filtratiemedium.

Externe link[bewerken]