Citroën AX

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Citroën AX
ModelAX.jpg
Productiejaren 1986-1998
Productieaantal 2.425.138
Uitvoeringen
1.0, 1.1, 1.3, 1.4 benzine en 1.4, 1.5 diesel
Voorganger Citroën Visa
Opvolger Citroën Saxo
Portaal  Portaalicoon   Auto
Citroën AX PLAISIR phase 1 (Duitse uitvoering, anders ten opzichte van de Nederlandse AX PLAISIR)

Citroën AX is een automodel van het Franse automerk Citroën.

Opvolger van de Visa[bewerken]

De Citroën AX is een kleine personenwagen, die van 1986 tot 1998 werd gebouwd. Het model werd op de Parijse autosalon in 1986 gelanceerd als opvolger van de Citroën Visa. De AX was eerst alleen verkrijgbaar als 3-deurs, met 1.0, 1.1, 1.3(sport) en 1.4 liter motoren. De 1.4 was tevens verkrijgbaar in dieselversie. Later kwamen er nog een 1.5 liter dieselversie en 5-deurse versie bij. Voor het eerst werd er in de kleinste Citroën geen luchtgekoelde 2-cilinder meer geleverd zoals in de Visa, LN(A) en 2CV. De motoren zijn allemaal afkomstig van PSA, de latere Peugeot 106 en Citroën Saxo vertonen veel technische overeenkomsten met de AX.

Ontworpen op zuinigheid[bewerken]

De AX was erg zuinig, hoofdzakelijk te danken aan de goede aerodynamica (Cw-waarde van 0.31), wat vrij uitzonderlijk was voor deze klasse van kleine personenauto's. Ook het lage gewicht van 650 kg voor de basisversie was één van de economische voordelen van de wagen. Dit lage gewicht werd bereikt door verschillende lichte materialen toe te passen. De achterklep was bijvoorbeeld geheel van kunststof.

De AX 1.5D heeft een reëel verbruik van circa 1:24 (opgave in folder: 1:30), de AX 1.4 TGS heeft een reëel verbruik van 1:15 en de 1.1 first een reëel verbruik van 1:17 / 18. AX 1.4 Diesel heeft een reëel verbruik van 1:25.

Facelift[bewerken]

In 1991 kreeg de AX een ingrijpende facelift, gebaseerd op zijn grote broer de ZX. Het dashboard kreeg een meer volwassen uitstraling met minder hoekig en goedkoop ogend plastic, de bumpers werden gladder van vorm, de achterlichten hadden een rode achteruitrijlamp in plaats van wit, de richtingaanwijzers vooraan werden dan weer wit in de plaats van oranje, er kwamen betere stoelen, er werd gebruikgemaakt van betere materialen, het logo op de motorkap ging naar het midden, en de geluidsisolatie werd verbeterd. In 1995 heeft er wederom een facelift plaatsgevonden. Echter de ingrepen waren zeer gering. Vooral de grille onder de motorkap is veranderd. Verder zijn er weinig wijzigingen.

Het snelste productiemodel was de AX Sport met een 95 pk benzinemotor van 1.3 liter met dubbele carburateur. (in 1992 vervangen door de AX GTI met een 95 pk benzinemotor van 1.4 met multipoint injectie)

De opvolger werd de Citroën Saxo. Net als de Peugeot 106 is deze op veel punten technisch gelijk aan de AX.

Externe link[bewerken]