Citroën SM

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Citroën SM
Citroen SM (14521154082).jpg
Productiejaren 1970-1975
Productieaantal 12.920
Uitvoeringen
V6
Voorganger -
Opvolger -
Concurrenten Mercedes-Benz 450SLC, Jaguar E-Type, BMW 3.0CSi, Jensen Interceptor
Citroën SM (USA)
Citroën SM (USA)
Portaal:  Auto
Citroen SM interieur
De Citroën SM die in 1971 de rally van Marokko won.
Citroen SM achterkant
1975 Citroën SM IE Mylord Cabriolet Chapron

De Citroën SM was het topmodel van de Franse firma Citroën in de jaren zeventig. SM staat nergens voor hoewel sommige bronnen zeggen dat het staat voor Sa Majesté, wat hare majesteit betekent en anderen weer "Sport Maserati". In 1961 ging bij Citroën 'Project S' van start, met als doel op basis van de DS een luxe auto met revolutionaire prestaties zoals een topsnelheid van meer dan 180 km/h en ver doorgevoerde technische verfijningen te ontwikkelen. De eerste contacten met het Italiaanse Maserati, voor de ontwikkelingen van een nieuw motorblok, volgden twee jaar later. In 1968 nam Citroën de Italiaanse firma over, met als doel de krachtige V6-motor van Maserati te gebruiken voor de SM.

Ontwerp[bewerken]

De vormgeving van de SM is van het hoofd van de designafdeling van Citroën, Robert Opron. Het technisch ontwerp is het werk van een groep technici, onder leiding van Jacques Né. Kenmerkend voor hun werk waren enkele 'traditionele' Citroën-eigenschappen, zoals de koplampen die meedraaiden met de voorwielen en nieuwigheden zoals de snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging (DIRAVI). Traditioneel Citroën was ook het ovale stuurwiel, dat uitgevoerd was met slechts één spaak. De Maserati-motor was een V6 in 2.7 of 3.0 liter uitvoering, met drie dubbele Weber-carburateurs of een Bosch D-Jetronic injectiesysteem. De 3.0 liter-uitvoering werd gemaakt voor de Amerikaanse markt, waarvoor men ook begonnen was de handgeschakelde vijfversnellingsbak te vervangen door een drietrapsautomaat. De topsnelheid lag op 228 km/uur voor SM's met een handgeschakelde bak. Zoals gebruikelijk had de SM ook voorwielaandrijving, en was de versnellingsbak voor de motor geplaatst.

De DIRAVI-besturing werd gekenmerkt door een automatische terugloop (als men het stuur losliet, draaide dit terug in de rechtuitstand). Dit effect werd bekrachtigd zodat vanaf 65 km/u het stuurwiel merkbaar zwaarder draaide, en bij hogere snelheid de auto een goede rechtuit stabiliteit vertoonde. Ook was de besturing uiterst direct; tussen de maximale uitslag naar links en rechts zaten slechts twee omwentelingen.

Uiteraard waren ook deze voertuigen voorzien van het zo kenmerkende hydropneumatische veersysteem met een constante wagenhoogte en een lastafhankelijke remdruk.

Promotie[bewerken]

Op de Autosalon van Genève in maart 1970 kon het publiek eindelijk kennismaken met het nieuwe vlaggenschip van Citroën. Toen de auto in augustus dat jaar bij de Franse dealers stond, was het daar een drukte vanjewelste.[bron?]

In 1971 won deze auto de Rally van Marokko. In 1972 zou deze ook meedoen in de 24 uur van Le Mans maar de deelname werd op het laatste moment afgezegd.

Verkoop in Nederland[bewerken]

Van al die auto's zijn er slechts 98 officieel in Nederland verkocht, tegen een vanafprijs van toentertijd fl. 36.900,00 (€ 16.745,00). Van die Nederlandse bezitters was Johan Cruijff zonder twijfel de bekendste, al weten maar weinigen dat die auto door Citroën aan hem werd geleased. Later heeft Cruijff een eigen Citroën SM gekocht. De eerste Citroën SM van Cruijff is tegenwoordig nog vaak te bewonderen op diverse evenementen.

In 1974 kwam de Citroën CX op de markt, eveneens met de DIRAVI-besturing.

Opvolging[bewerken]

In 1975 viel het doek voor deze bijzondere automobiel, nadat er een kleine 13.000 van waren geproduceerd, waarbij de laatste door Ligier werden gebouwd. PSA, de nieuwe eigenaar van Citroën na hun faillissement in 1974, besloot de productie van de SM te stoppen omdat de verkoop sterk tegenviel. De hoofdoorzaak van het einde van de SM was de complexiteit van de auto, behalve een Citroën-monteur voor het onderhoud aan de hydrauliek en de auto in het algemeen, had je een Maserati-monteur nodig voor het onderhoud aan de motor en die waren niet altijd in de buurt te vinden.

De grote Amerikaanse en Canadese markten stopten helemaal in 1974, omdat de SM nooit aan de minimale bumperhoogte (NHTSA) eisen kon voldoen. Citroëns zinken op de grond wanneer de motor is uitgeschakeld, en de Amerikaanse regels laten dit niet toe. In de Amerikaanse termen was de SM economisch tegen concurrenten die 4 km / l hebben bereikt.

Citroën zelf zegt strengere regels op het gebied van de Europese wegen, waardoor de auto mislukt. De oliecrisis had slechts een kleine impact op de ondergang van de SM. Bijvoorbeeld, in 1975 lanceerde Peugeot de 604 met de PRV V6-motor en soortgelijke brandstofeconomie. Het verkocht 140.000 eenheden, tegen 13.000 voor de SM en 1,2 miljoen voor de CX.

Externe links[bewerken]

Productieaantallen[bewerken]

Jaar Productie
1970 868
1971 4988
1972 4036
1973 2619
1974 294
1975 115
_ _
totaal 12.920