Citroentetra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Citroentetra
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2009)
Hyphessobrycon pulchripinnis.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde: Cypriniformes
Familie: Charachidae (Karperzalmen)
Geslacht: Hyphessobrycon
Soort
Hyphessobrycon pulchripinnis
Ahl, 1937
Afbeeldingen Citroentetra op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Citroentetra op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

De citroentetra (Hyphessobrycon pulchripinnis) is een straalvinnige vissensoort uit de familie van karperzalmen (Characidae).[2] De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1937 door Ernst Ahl. De tropische zoetwatervis komt voor in Zuid-Amerika.

Het zijn gekleurde visjes die naar verhouding minder gehouden worden in aquaria. Door de stress van het transport, kleuren ze in de winkel namelijk vaak in een onaantrekkelijk grijs, waardoor het kopend publiek hen vaak over het hoofd ziet. De kleuren komen pas goed tevoorschijn na ongeveer twee weken in een beplant aquarium. Doordat ze niet heel groot worden zijn ze geschikt voor een klein aquarium. Het zijn scholenvisjes die met minimaal vijf soortgenoten gehouden moeten worden. Het best worden er wat meer vrouwtjes dan mannetjes gehouden. Één mannetje voor twee vrouwtjes is ideaal.

Voorkomen[bewerken]

De soort komt voor in het Amazonegebied in de Tapajós en de Amazone.

Omschrijving[bewerken]

De citroentetra heeft een samengedrukt lichaam. De borstvinnen zijn doorschijnend en de bekkenholte doorschijnend geel. Het oog is een opvallende eigenschap van deze vis, de bovenste helft van de iris is intens rood. De soort wordt tot ongeveer 3,8 cm lang.

Geslachtsonderscheiding[bewerken]

Het verschil tussen de geslachten is niet altijd gemakkelijk vast te stellen. De mannetjes zijn wat kleiner dan de vrouwtjes en de zwarte zoom langs de aarsvin is intensiever gekleurd. De vrouwtjes zijn voller. Op de rug heeft hij een geel-bruine kleur die overgaat in een zacht citroengeel. De rug- en aarsvin hebben een citroen gele tip die duidelijk afsteekt tegen het zwart in hun vinnen.

Gevangenschap[bewerken]

Huisvesting[bewerken]

In een gezelschapsaquarium met veel vrije zwemruimte voelt de citroentetra zich thuis. Je kan ze het best plaatsen in een aquarium met een donkere bodembedekking. Dit draagt, samen met zacht water (4-8 °DH), bij aan een mooiere, diepere kleur.

Sociale eigenschappen[bewerken]

De citroentetra is een vreedzaam en goedaardig visje dat in een grotere school het beste tot zijn recht komt. Als hij alleen gehouden wordt, dan kwijnen ze stilaan weg. Citroentetra’s zijn vrij actief en bewonen de middelste waterlagen.

Temperatuur en watersamenstelling[bewerken]

22-26 °C. De vissen doen het goed in uiteenlopende watersamenstelingen. Zacht, over turf gefilterd water is het beste voor het welzijn en kleur van deze vissen.

Voedsel[bewerken]

De citroentetra is niet kieskeurig wat eten betreft. De vis eet zowel droge vlokken en granules als klein levend voer, zoals watervlooien en tubifex.

Kweek[bewerken]

De visjes planten zich het beste voor in een aparte kweekbak met fijnbladige platen, veel drijfgroen en zacht water. De ouderdieren eten hun eigen legsel op en moeten daarom direct na het afzetten verwijderd worden. De eieren van de Citroentetra komen na 24-48 uur uit en de larfjes teren dan nog 2-3 dagen op hun dooierzak. Na 4-5 dagen beginnen ze vrij rond te zwemmen. De jonge dieren kunnen worden grootgebracht met fijn stofvoer. De jonge Citroentetraatjes zijn erg gevoelig. Het water moet dus heel proper zijn en regelmatig ververst worden. Ze kunnen ook niet tegen temperatuur schommelingen.