Citronella

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Citronella is een naam voor de etherische olie van een aantal Aziatische grassoorten uit het geslacht Cymbopogon, zoals de C. winterianus, C. citratus en C. nardus. De olie bestaat uit citronellal (32-45%), geraniol (12-25%), geranylacetaat (3-8%) en citronellylacetaat (1-4%).

Citronella behoort tot de goedkoopste etherische oliën die er zijn. Deze citronellaolie wordt veel gebruikt als geurstof in schoonmaakmiddelen. Citronellaolie wordt ook gebruikt voor het afweren van muggen.

Er is een wetenschappelijke studie van de effecten op de stalvlieg (Stomoxys calcitrans (L.)) [1] waarin met video-opnamen aangetoond wordt dat deze vooral voor rundvee lastige ectoparasiet een ruimte waarin de olie van C. citratus aangebracht is, vermijdt. De stalvlieg kan gevaarlijke organismes zoals Trypanosoma evansi en Besnoitia besnoiti overbrengen. Er wordt ook aangetoond dat de olfactorische cellen van de vlieg een sterke respons vertonen voor citronella. Er wordt geconcludeerd dat citronella een effectief afweermiddel voor deze vliegensoort is.

Er zijn een aantal studies die vergelijkbare effecten bij de huisvlieg[2] en bij malariamuggen [3][4][5] aantonen.