City of Wesopa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
City of Wesopa
City of Wesopa en de Herengracht in 2010
Locatie
Locatie Herengracht 23, Weesp
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Bioscoop
Huidig gebruik Theater
Start bouw 1948
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

City of Wesopa is een middelgrote combinatie van bioscoop en theater in de Noord-Hollandse stad Weesp. Het gebouw heeft de status gemeentelijk monument.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In het pand waarin de City of Wesopa zich bevindt, werd op 14 oktober 1948 de gelijknamige bioscoop geopend. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog hadden de Weespers behoefte aan vertier, omdat men zo lang verstoken was geweest van de nieuwste (vooral Amerikaanse) films. Niet alleen in Weesp was dit het geval, in heel Nederland werden er bioscopen gebouwd om aan deze behoefte te voldoen. Films als The Guns of Navarone en Ben-Hur waren toen op het witte scherm te zien.

Sluiting[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat de televisie in de jaren 50 haar intrede had gedaan, begonnen de zaken slecht te lopen voor de City of Wesopa. De bioscoop werd te groot voor Weesp. De City of Wesopa sloot hierop zijn deuren en werd gebruikt als opslagplaats voor 'Openbaar Kunstbezit'. Langzaam verpauperde het aanzicht van het gebouw. Dit werd nog erger toen het eind jaren 80 leeg kwam te staan.

Herstart[bewerken | brontekst bewerken]

Het Filmhuis Weesp had eind jaren 80 het plan opgevat in Weesp een theater te beginnen, waar zowel film, muziek als toneel te zien zou zijn. Er werd uiteindelijk toestemming verleend door de Gemeente Weesp om het het gebouw daarvoor te gebruiken, Het gereedmaken mocht echter niet te veel geld kosten. Door de inzet van de vele vrijwilligers en sponsors ontstond een klein theater met een vlakke vloer. In 1991 ging het nieuwe Theater City of Wesopa van start.

Sinds 1991 worden er jaarlijks (met minimale overheidssubsidie) ongeveer 200 voorstellingen gegeven. Hiervan zijn er zo rond de 25 speciaal voor kinderen. Er zijn dagelijks vrijwel permanent vrijwilligers bezig met allerhande werkzaamheden die gedaan moeten worden om het theater draaiende te houden. De gemeentelijke subsidie werd in 1998 verhoogd, waardoor het niveau iets dragelijker werd. De City of Wesopa wordt beheerd door een beheerstichting en een vereniging beslist wat er zoal gebeurt.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Wesopa is de oude Latijnse benaming voor Weesp.
  • Er werken meer dan 80 vrijwilligers bij de City of Wesopa.
  • Het theater is recent verbouwd om het aan te passen aan de hedendaagse eisen.
  • In 2012 en 2013 presenteerde Sara Kroos haar Radio 2 programma Sara op zondag uit de City of Wesopa[1]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]