Stad van de Kunsten en Wetenschap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ciudad de las Artes y las Ciencias
Stad van de Kunsten en Wetenschap
Locatie
Locatie Jardín del Turia, Valencia, Spanje
Coördinaten 39° 27′ NB, 0° 21′ WL
Opening 1998
Architectuur
Bouwstijl modern
Bouwinfo
Architect Santiago Calatrava
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Ciudad de las Artes y las Ciencias (CAC) (Valenciaans: Ciutat de les Arts i les Ciències), oftewel de Stad van de Kunsten en de Wetenschap, is een van Valencia's meest toonaangevende bezienswaardigheden. Ciudad de las Artes y las Ciencias is ontworpen door Santiago Calatrava, een uit Valencia afkomstige architect. De bouw startte in 1989 en heeft twee decennia geduurd. Het gebouwencomplex is gelegen in het Jardín del Turia (Turiapark), midden in het hart van Valencia, en beslaat hiervan ongeveer 2 km². Ciudad de las Artes y las Ciencias bestaat uit zes verschillende gebouwen. Dit futuristische gebouwencomplex dankt zijn bekendheid aan de bijzondere architectuur. Bezoekers kunnen hier onder andere wandelen door de stadstuinen, het operagebouw bezoeken en kleine wetenschappelijke experimenten uitvoeren in het Wetenschapsmuseum.

De bouw[bewerken | brontekst bewerken]

Na de opening van het Guggenheim Museum van Frank Gehry in 1997 in Bilbao, merkten de inwoners van Bilbao de (financiële) voordelen van het groeiende toerisme[1]. Het stadbestuur van Valencia nam contact op met de Valenciaanse architect Santiago Calatrava en vroeg hem iets te ontwerpen dat meer toerisme naar Valencia zou trekken. De drooggelegde Turia rivier in het stadshart van Valencia werd de bouwbestemming voor dit project. Deze rivier is drooggelegd om de overstromingen, en de daarbij horende ravages, te stoppen.

Het stadsbestuur van Valencia was zo opgetogen over Calatrava's eerste ontwerpen, dat hij de opdracht kreeg een park te ontwerpen vol architectonische gebouwen, wat uiteindelijk resulteerde in La Ciudad de las Artes y las Ciencias. Calatrava startte de bouw in 1989[2] met het eerste gebouw, L'Hemisferic. Door de jaren heen zijn de vijf andere gebouwen bijgebouwd. Sinds 2009 is de laatste bezienswaardigheid, Agora, voor publiek geopend.

Met de bouw van Ciudad de las Artes y las Ciencias heeft Valencia, aldus Dagblad de Limburger, iets ondernomen dat wellicht niet veel andere steden durven: zij hebben voor miljoenen euro’s geïnvesteerd in architectonische projecten[1]. Oorspronkelijk was het budget voor La Ciudad de las Artes y las Ciencias vastgesteld op 300 miljoen euro. De uiteindelijke totale kosten van het CAC worden geschat op 1.3 miljard euro, meer dan een verviervoudiging van het gebudgetteerde bedrag. In een interview in de Volkskrant gaf architect Santiago Calatrava een verklaring voor het herhaaldelijk overschrijden van de budgettering: ‘Mijn doel is altijd iets bijzonders te maken dat steden verbetert en de levens verrijkt van mensen die er wonen en werken. Het is een voorrecht om te werken aan deze projecten, die altijd conform de hoogste normen zijn voltooid’[3].

Ciudad de las Artes y las Ciencias[bewerken | brontekst bewerken]

Het complex bestaat uit de volgende gebouwen, die gewoonlijk met hun Valenciaanse naam worden aangeduid:

L'Hemisferic (1998)[bewerken | brontekst bewerken]

In 1998 werd deze 3D IMAX-bioscoop als eerste gebouw van het Ciudad de las Artes y las Ciencias geopend voor publiek. Hierbinnen is het mogelijk om op ligbanken diverse, hoofdzakelijk Spaanstalige films, te bekijken. De films die hier getoond worden zijn over het algemeen educatieve documentaires van 45 minuten. Voor wie geen Spaans verstaat is het mogelijk om een Engelstalige koptelefoon te gebruiken. L'Hemisferic heeft als bijnaam ‘Het Oog’, waarbij het ooglid openslaat op het omliggende water. Dit is vooral ‘s avonds in het donker te zien[4].

L’Umbracle (2000)[bewerken | brontekst bewerken]

Het L’Umbracle is een grote tuin van meer dan 17.000 vierkante meter, bestaande uit twee gedeelten. Een gedeelte is overdag een publieke stadstuin, waar bezoekers kunnen wandelen tussen de palmbomen en tropische bloemen. Het andere gedeelte is overdag afgesloten, maar verandert in de zomermaanden 's nachts in een openluchtdiscotheek. Wanneer bezoekers door het L’Umbracle wandelen hebben zij een weids uitzicht over de rest van het Ciudad de las Artes y las Ciencias.

Museo de la Ciencias Príncipe Felipe (2000)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Museu de les Ciències Príncipe Felipe voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

“Verboden niet aan te raken” is het motto van dit museum. Het Museo de las Ciencias Príncipe Felipe is een Wetenschappelijk museum en biedt diverse interactieve tentoonstellingen. De bedoeling is om al doende kennis te maken met verschillende aspecten van het menselijk lichaam en (nieuwe) technologie. Eveneens biedt het museum workshops aan waar, afzonderlijk van de tentoonstellingen, deelgenomen aan kan worden.

L’Oceanografic (2003)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie L'Oceanografic voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

L’Oceanografic is het grootste aquarium van Europa met zeven verschillende ruimtes. Hier leven ongeveer 45.000 zeedieren van 500 verschillende soorten. Hier zijn onder andere pinguïns, haaien, flamingo’s, beloega dolfijnen en tropische zeesterren te zien.

Palau de les Arts Reina Sofia (2005)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Palau de les Arts Reina Sofía voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 9 oktober 2005 werd het Palau de les Artes Reina Sofia geopend, oftewel het operagebouw van Valencia. In de maanden oktober en november is het mogelijk om hier onder andere muziekvoorstellingen, zoals ballet, zarzuela, opera en concerten te bekijken. Wanneer er geen muziekvoorstellingen gehouden worden is het mogelijk om dit gebouw als bezienswaardigheid te bezoeken[5].

L'Agora (2009)[bewerken | brontekst bewerken]

Aan het einde van Ciudad de las Artes y las Ciencias staat het Agora, wat het Griekse woord is voor ‘ontmoetingsplaats’[1]. Dit gebouw is als laatste geopend en niet toegankelijk voor publiek. Hoofdzakelijk wordt het Agora gebruikt voor diverse activiteiten, zoals tentoonstellingen en bijeenkomsten.

Torres de València[bewerken | brontekst bewerken]

In de oorspronkelijke plannen waren er ook drie wolkenkrabbers voorzien. Door de vastgoedcrisis in Valencia werd er voor onbepaalde tijd van deze plannen afgezien. De wolkenkrabbers zijn wel te bezichtigen op de maquette van het complex, die te vinden is in het Museu de les Ciències Príncipe Felipe.

De gebouwen zijn omgeven door een park en vijvertjes.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ciutat de les Arts i les Ciències van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.