Clémentine Delait

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Clémentine Delait
Delait in 1923
Algemene informatie
Geboren 5 maart 1865
Chaumousey
Overleden 5 april 1939
Épinal
Nationaliteit Vlag van Frankrijk Frankrijk

Clémentine Delait (Chaumousey, 5 maart 1865Épinal, 5 april 1939)[1] was een Franse caféhoudster met een baard.[2]

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Delait werd als Clémentine Clattaux geboren in het dorpje Chaumousey.[3] Haar ouders waren boeren. Op twintigjarige leeftijd huwde ze Joseph Delait, die bakker in Thaon-les-Vosges was. Nadat haar echtgenoot zich vanwege reuma uit de bakkerij moest terugtrekken, begonnen ze samen een café-boulangerie.

Bij een bezoek aan een kermis zagen ze een vrouw met een baard en Delait zei tegen haar stamgasten dat ze zelf een veel vollere kon laten groeien.[2] Er werden weddenschappen om afgesloten en het café werd drukker bezocht. Delait kreeg inderdaad een aanzienlijke baard en het echtpaar herdoopte de uitspanning in Le café de la Femme à Barbe.[1] Ook liet ze een veertigtal afbeeldingen van haar maken, waarvan ansichtkaarten werden gedrukt.

In 1904 kreeg ze van het Franse parlement speciale toestemming om bij haar baard passende, mannelijke kleding te dragen, maar uiteindelijk deed ze dat weinig.[2] Gedurende de Eerste Wereldoorlog kreeg ze enige landelijke bekendheid nadat ze zich aansloot bij het Rode Kruis en voor soldaten optrad. Uitnodigingen om zich elders te laten bezichtigen wees ze altijd af, tot ze in 1932 en 1933 toch naar Londen, respectievelijk Parijs reisde om zich er te vertonen - op haar voorwaarden.[1]

Zie de categorie Clémentine Delait van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.