Cladonia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cladonia
Open rendiermos (Cladonia portentosa)
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Ascomycota
Klasse:Lecanoromycetes
Orde:Lecanorales
Familie:Cladoniaceae
Geslacht
Cladonia
Hill ex P. Browne
Kopjes-bekermos (Cladonia fimbriata)
Kronkelheidestaartje (Cladonia subulata)
Rood bekermos (Cladonia coccifera)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Cladonia op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

Cladonia (rendiermossen, bekermossen en heidestaartjes) is een geslacht van korstmossen van ongeveer 350 soorten, ongeveer 50 daarvan worden in Nederland aangetroffen, waarvan er 16 soorten op de Rode Lijst staan. Verschillende soorten rendiermos worden soms in een apart geslacht Cladina ingedeeld, maar genetisch onderzoek wijst er op dat ook deze soorten tot het geslacht Cladonia behoren.

Het geslacht Cladonia wordt gekenmerkt doordat de vertakkingen zich hebben ontwikkeld uit spore-producerende structuren. De vertakkingen zijn hol, en hebben meestal een afwijkend gekleurd uiteinde.

In de Amerikaanse staat Florida wordt de beschermde en uiterst zeldzame Cladonia perforata gevonden, er zijn slechts 27 vindplaatsen van deze soort bekend.

Fylogenetische indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Een groep Finse en Zweedse wetenschappers heeft in 2002 een uitgebreid onderzoek naar de fylogenie van het geslacht Cladonia gepubliceerd, op basis van morfologische, moleculaire en chemische gegevens. Zij verdelen het taxon Cladonia in drie hoofdgroepen, die elk weer een eigen onderverdeling kennen. Speciale aandacht schenken zij aan het taxon Cladina (rendiermos), wat door sommige auteurs als apart geslacht wordt gezien. De conclusie van de onderzoekers is dat Cladina wel monofyletisch is, en de groepnaam Cladinae krijgt, maar dat het in zijn geheel ondergebracht moet worden in een van de drie hoofdgroepen.

Cladonia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Externe links en bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

    Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Cladonia op Wikimedia Commons.