Clara Peeters

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Clara Peeters
Vanitas met hoogstwaarschijnlijk een zelfportret van Clara Peeters
Vanitas met hoogstwaarschijnlijk een zelfportret van Clara Peeters
Persoonsgegevens
Geboren 1594,
Antwerpen (Hertogdom Brabant)
Flag of the Low Countries.svg Habsburgse Nederlanden
Overleden na 1657,
(plaats onbekend)
Beroep(en) Kunstschilder
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Clara Peeters (gedoopt in Antwerpen, 15 mei 1594 – onbekend, na 1657?) was een Brabantse kunstschilderes. Zij was één van de pioniers in de ontwikkeling van het stilleven als genre in de vroege Vlaamse barokschilderkunst van de 17e eeuw.

Levensloop[bewerken]

Er is maar weinig met zekerheid geweten over het leven van Clara Peeters. Zowel de voornaam Clara als de familienaam Peeters kwam in Antwerpen frequent voor.[1] Misschien is ze te vereenzelvigen met een Clara Peeters die in mei 1594 gedoopt werd in Sint Walburgis in Antwerpen. Ze zou dan afkomstig geweest zijn uit een koopmansgeslacht en de moeder van deze Clara was een Elisabeth Cleuterinck.[2] Als dit meisje inderdaad kan vereenzelvigd worden met de kunstenares Clara Peeters dan kunnen we spreken van een wonderkind, want ze signeerde haar eerste werk waarschijnlijk al in 1607.[2] Het meesterschap waarmee de toen nog zeer jonge kunstenares haar aanvankelijk kleinschalige, gedetailleerde afbeeldingen schilderde, toont aan dat ze moet opgeleid zijn door een meester. Hoewel er geen bewijsstukken voor zijn, komt de notoire Antwerpse stillevenschilder Osias Beert daarvoor in aanmerking, temeer daar Peeters later de voorwerpen van Beert schijnt overgenomen te hebben. Er is geen enkele aanwijzing dat Peeters ooit lid was van de Antwerpse Sint-Lucasgilde, maar er zijn dan ook documenten verloren gegaan voor de relevante jaren. Ze verbleef in Amsterdam (1612) en in Den Haag (1617). In 1639 trouwde ze in Antwerpen en in 1657 voltooide ze haar laatste stilleven, waarvan de huidige verblijfplaats onbekend is, en dat is het laatste wat er van haar is geweten: de plaats en datum van haar overlijden zijn niet bekend.[3]

Stijl[bewerken]

Clara Peeters was gespecialiseerd in stillevens met prachtige voorwerpen, heerlijke vruchten, exotische bloemen en kostbaar voedsel. De meeste van haar werken kunnen worden gecatalogiseerd als bloem-, banket- of ontbijtstuk.
Binnen het genre stilleven hanteerde ze verschillende schildertechnieken, van zeer dunne tot pasteus geschilderde verflagen. Ze was zeer bedreven in het onderscheiden van texturen, wat onder andere duidelijk te zien is in haar werk Stilleven met vis en kat. Clara Peeters was, voor zover als bekend is, de eerste schilder die visstillevens schilderde.[4]

Stilleven met versnaperingen en pronkbeker uit 1611

Uiterst nauwgezet in detail, voegde Peeters soms miniatuurzelfportretten toe in het glanzende oppervlak van de kannen en bokalen in haar stillevens. Het zelfportret in miniatuur werd al in 1434 door Jan van Eyck toegepast in zijn portret van het echtpaar Arnolfini. Clara Peeters was één van de eersten die het in 17e-eeuwse stillevens gebruikte. Het ging bij haar niet om een enkel zelfportret, maar om soms wel vijf of zes zelfportretjes in een schilderij. In haar Stilleven met versnaperingen en pronkbeker uit 1611 (zie afbeelding hierbij) schilderde ze zeven zelfportretjes in de uitstulpingen van de pronkbeker en nog drie weerspiegelingen van de schilderes aan het werk in de schenkkan, waarvan eentje ondersteboven.[5]
Tegen 1612 schilderde de jonge kunstenares een groot aantal levensechte stillevens die typisch uit een aantal waardevolle voorwerpen bestonden, zoals versierde metalen drinkbekers, gouden muntstukken en exotische bloemen op een smalle tafel, bekeken vanuit een laag standpunt tegen een donkere achtergrond. Net zoals haar mogelijke leermeester Osiah Beert vermeed Peeters het overlappen van voorwerpen en zette ze bij elkaar horende groepen fruit, noten, taarten, gebakken dingen, kostbare kruiken en drinkbekers naast elkaar. De sierlijkheid waarmee deze elementen uitgestald zijn, samen met de aandacht voor de texturen en het zorgvuldig weergeven, zijn karakteristiek voor de stillevens van Clara Peeters. Haar werk Stilleven met olijven is daar een zeer duidelijk voorbeeld van.

Werk[bewerken]

Er worden een veertigtal schilderijen aan Clara Peeters toegeschreven. Een selectie hieruit vindt men op onderstaand artikel.

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van schilderijen van Clara Peeters voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Verspreiding van haar werk[bewerken]

Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen, 1615, 34,5 × 49 cm, Mauritshuis, Den Haag

Als succesvolle kunstenares werkte zij in opdracht voor vermogende kunstverzamelaars zoals uit de iconografie van haar werk naar voren komt. Haar werk op groter dan normaal formaat, waarop dure voorwerpen zoals munten en juwelen zijn afgebeeld, was terug te vinden in private kunstverzamelingen van welstellende personen en kwam nadien terecht in musea zoals het Prado, dat vier werken bezit, en het Mauritshuis. Dit laatste museum verwierf het schilderij Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen van Peeters van een Amerikaanse verzamelaar die er in 2012 $ 2,900,000 voor betaalde.
In het najaar 2016 en het voorjaar 2017 wijdde het Madrileense museum Prado een bescheiden tentoonstelling aan het werk van Clara Peeters. Men kon er vijftien van de veertig aan haar toegeschreven schilderijen bewonderen. [6] Dit was de eerste tentoonstelling aldaar met uitsluitend werk van een vrouwelijke kunstenaar. Het Mauritshuis heeft de tentoonstelling Slow Food samengesteld n.a.v. de nieuwe aanwinst, met zes werken van Clara Peeters en 22 werken in het totaal.(2017)

Stilleven met vis, collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (Antwerpen)

Wetenswaardig[bewerken]

Haar werk Stilleven met vis en kat was de aanzet tot de collectie werken van vrouwelijke kunstenaars van Wallace en Wilhelmina Hollaway, die nu de kern vormt van de permanente collectie van het National Museum of Women in the Arts in Washington D.C. In de openingsscène van het toneelstuk The Heidi Chronicles van de Amerikaanse auteur Wendy Wassersteins, komt de ondergewaardeerde status van Clara Peeters omwille van haar geslacht ter sprake.

Externe links[bewerken]