Claritromycine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Claritromycine
Chemische structuur
Claritromycine
Farmaceutische gegevens
Beschikbaarheid (F) 50%
Metabolisatie hepatisch
Halfwaardetijd (t1/2) 3-4 uur
Gebruik
Toediening oraal
Risico met betrekking tot
Zwangerschapscat. C (USA)
B3 (Aus)
Databanken
CAS-nummer 81103-11-9
ATC-code J01FA09
PubChem 84029
DrugBank APRD00181
Chemische gegevens
Molecuulformule C38H69N1O13
IUPAC-naam 6-(4-dimethylamino-3-hydroxy- 6-methyl-tetrahydropyran-2-yl) oxy-14-ethyl-12,13-dihydroxy- 4-(5-hydroxy-4-methoxy-4,6- dimethyl-tetrahydropyran-2-yl) oxy-7-methoxy-3,5,7,9,11, 13-hexamethyl-1- oxacyclotetradecane-2,10-dione
Molmassa 747,953 g/mol
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Claritromycine is een macrolide antibioticum dat wordt gebruikt bij de behandeling van faryngitis, tonsillitis, acute sinusitis, bij verergering van chronische bronchitis, longontsteking ten gevolge van Chlamydia pneumoniae (TWAR), huidinfecties, bij hiv- en aidspatiënten ter voorkoming en genezing van Mycobacterium avium complex (MAC). Ook wordt het soms ingezet voor de behandeling van legionellose. Claritromycine wordt onder meer onder de namen Fromilid, Biaxin, Klabax, Klaricid, Klacid, Claripen, Claridar, Biclar en Infex op de markt gebracht.

Werkingsmechanisme[bewerken | brontekst bewerken]

Macroliden remmen de bacteriële eiwitsynthese door blokkering van de translocatiereactie ter hoogte van het (bacteriële) 50S-ribosoom. Het antibacterieel spectrum van Claritromycine is vergelijkbaar met dat van erytromycine, maar de werking tegen gramnegatieven is beter, in het bijzonder tegenover Legionella pneumophila. Het middel is bacteriostatisch en tegen sommige stammen zelfs bactericide: Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae en Neisseria gonorrhoeae.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]