Claron McFadden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
McFadden in de Stadsschouwburg tijdens TEDxAmsterdam 2011

Claron McFadden (1961) is een Amerikaanse sopraan die in Amsterdam woont.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Claron McFadden studeerde in 1984 af aan de Eastman School of Music in Rochester (New York). Ze treedt wereldwijd op in concertzalen en operahuizen en heeft daarbij gewerkt met dirigenten als Kurt Masur, Andrew Davis, Hartmut Haenchen, René Jacobs, Marc Minkowsky, Trevor Pinnock, Neeme Järvi, Fabio Biondi, Edo de Waart en John Eliot Gardiner.

Internationale festivals nodigden haar uit, waaronder Aix-en-Provence, Glyndebourne (UK), Holland Festival, Tanglewood en de festivals van Bregenz, Salzburg en de BBC Proms. Claron McFadden werkte mee aan opera's zoals Les Indes galantes van Jean-Philippe Rameau (met Frans Brüggen), Rage D'amour van Rob Zuidam en Dialogues des Carmélites van Francis Poulenc.

Ook treedt Claron McFadden op in Die Fledermaus van Johann Strauss, in Boreas: muziektheater met het Vlaamse Muziek Lod, in de Johannes Passion met het Residentie Orkest en in een recital met jazzpianist Michiel Borstlap. Claron McFadden werkte mee aan projecten waarin andere kunstdisciplines bijeenkwamen zoals met Artvark (saxofoonkwartet), dans met Leine Roebana en met David Kweksilber's Jazz band.

Sinds enkele jaren is Claron McFadden huisartiest bij Muziektheater Transparant. Ze heeft het concept, de zang en/of de regie verzorgd voor meerdere producties waaronder: Poolnacht, Secrets, Lilith, Arthur, Songs of war, Over de bergen, Nachtschade:Aubergine (Deel1), Aquarius'Dream en Songbook.

Naast meerdere radio- en tv-producties heeft Claron McFadden ook tientallen cd-opnames gemaakt. In maart 2009 verscheen de cd Claron sings Brossé, met vocaal werk voor sopraan van de hand van de Vlaamse componist en dirigent Dirk Brossé. McFadden vertolkt onder andere de Nederlandstalige Landuytcyclus, gebaseerd op impressies bij schilderijen van Octave Landuyt en het Eppur si muove.

Claron McFadden zong reeds op vele internationale festivals zoals het Holland Festival, Festival van Budapest, Salzburger Festspiele, Festival Aix-en-Provence, Festival van Bregenz.

Claron McFadden is sinds 2017 lid van de Akademie van Kunsten.

Cd-opnames[bewerken | brontekst bewerken]

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Informatie, audio- en beeldmateriaal over Claron McFadden op de website van deSingel

Zie de categorie Claron McFadden van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.