Clemens van Lamsweerde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Clemens van Lamsweerde
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Volledige naam Clemens Antonius Carolus Alphonsus Maria baron van Lamsweerde
Geboren Arnhem, 14 juli 1897
Overleden Bloemendaal, 26 december 1972
Geboorteland Nederland
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1912-1982
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Clemens van Lamsweerde (Arnhem, 14 juli 1897Bloemendaal, 26 december 1972) was een Nederlands jurist en beeldend kunstenaar.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was een van de vijf kinderen van het Eerste Kamer-lid Alphonsus van Lamsweerde. Hij was gehuwd met kunstenares L.J.M.H. Dobbelmann (1895) en zij hadden eveneens vijf kinderen, onder wie de kunstenares Clementine van Lamsweerde (1924-2015), moeder van kunstenares Inez van Lamsweerde. Hij droeg de adellijke titel van baron en was ridder van eer en devotie van de Souvereine Orde van Malta.

Hij kreeg les van de jezuïetenpaters in Katwijk en ging daarna naar de Amsterdamse Universiteit waar hij in 1924 slaagde voor zijn graad als meester in de rechten. Vervolgens was hij waarnemend griffier bij het Kantongerecht Nijmegen (1924), griffier bij het Kantongerecht Oosterhout (1927) en substituut-griffier bij het Kantongerecht Amsterdam (1934).

Daarnaast was hij beeldend kunstenaar en lid van de Bredasche Kunstkring. Hij leerde het vak van J. Hens, Gerrit de Morée, Salomon Garf en Jos Rovers. Hij tekende prenten en schilderde portretten, figurenvoorstellingen, dieren, stillevens en landschappen. Als materiaal gebruikte hij olieverf, waterverf en pastelkrijt.