Clementine van Lamsweerde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Clementine van Lamsweerde
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Volledige naam Clémentine Ludovica Maria Josephina van Lamsweerde
Geboren Bussum, 26 maart 1924
Overleden Amsterdam, 24 mei 2015
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Clémentine Ludovica Maria Josephina van Lamsweerde (Bussum, 26 maart 1924 - Amsterdam, 24 mei 2015) was een Nederlands kunstenares en journalist. Ze is een telg uit het geslacht Van Lamsweerde.

Ze werd geboren binnen het artistieke gezin van Clemens van Lamsweerde (kunstenaar, jurist) en Lou Dobbelmann. Broer Frans werd filmtekenaar en illustrator, broer Eugène jurist en beeldend kunstenaar, zus Nora eveneens beeldend kunstenaar. Haar dochter Inez van Lamsweerde is fotografe.

In 1958 maakte ze een wandschildering voor het 225-jarig bestaan van de Koninklijke Dobbelmann over de hygiëne in het leven van de vrouw (Dobbelmann maakte voornamelijk wasmiddelen). In 1960 verschenen van haar enkele illustraties bij de uitgave van de kinderpocket Het waaierverkoopstertje van Sevilla van Paul Jacques Bonzon. Een jaar later was ze samen met Godfried Bomans te zien in een televisieprogramma over Hans Christian Andersen. Daarna verschoof haar aandacht naar mode. Zo stelde ze in 1964 een tentoonstelling in voor het modehuis Gerzon, waarin ze de vrijmaking van de vrouw verbeeldde (van corset naar petticoat).[1]. Ze deed in De Tijd verslag van diverse modeshows van modehuis Holthaus en Metz & Co, welke ze met tekeningen verduidelijkte.[2] De jaren daarna werkte ze deels ook in Parijs met verslagen over Christian Dior en Yves Saint Laurent. In 1970 verscheen van haar de rechtbanktekening in De Tijd[3]

Ze bleef tot op late leeftijd schilderen. Ze was tot zijn overlijden de partner van dr. Karel Nijkerk (1928-2007) wiens boekencollectie na haar overlijden werd verkocht.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Van bankstel tot bedstee; het oude liedje; samen met Karel Nijkerk
  • Met groot gemak, een nieuwe liefde, uitgegeven in 2002 door Nijla Pers (samentrekking van Karel Nijkerk en Lamsweerde)
  • Boekomslag van "Julia, de roman van een actrice", verschenen bij uitgeverij Querido (1960).[4]