Cleo Patra Brown

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cleo Patra Brown
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren Meridian, 8 december 1909
Geboorteplaats MeridianBewerken op Wikidata
Overleden Denver, 15 april 1995
Overlijdensplaats DenverBewerken op Wikidata
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Genre(s) jazz
Beroep zangeres, muzikante
Instrument(en) piano
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Cleo Patra Brown (Meridian, 8 december 1909Denver, 15 april 1995)[1][2][3][4][5] was een Amerikaanse jazzmuzikante (zang, piano).

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Brown had de boogiewoogie-pianostijl geleerd van haar broer Everett, die werkte met Pinetop Smith. Haar familie verhuisde in 1919 naar Chicago, waar ze eerst op 14-jarige leeftijd werkte in het vaudevillecircuit. Door ziekte moest ze haar carrière begin jaren 1940 onderbreken. Begin jaren 1950 trad ze regelmatig op in de Three Deuces Club in Chicago. Brown werkte ook in New York, waar ze bij WABC een eigen radioshow had, in Hollywood, Las Vegas en San Francisco. Ze nam o.a. op met de Decca All-Stars en in haar tijd aan de westkust voor Capitol Records. Vanaf 1953 onderbrak ze haar carrière opnieuw om te gaan werken als verpleegster. Op leeftijd werkte ze als kerkmuzikante in de Seventh Day Adventist Church in Denver. In 1987 trad ze op in Marian McPartlands radioreeks Piano Jazz.

Ze was de eerste jazzinstrumentaliste, die werd onderscheiden met de NEA Jazz Masters Fellowship. Haar spel had de jonge Dave Brubeck beïnvloed. Nog tegenwoordig nemen muzikanten haar muziek op in actuele werken, zoals b.v. in Spring Swing van Monkey Safari.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Linda Dahl, Stormy Weather. The Music and Lives of a Century of Jazzwomen. Quartet Books. London 1984. ISBN 0-7043-2477-6