Cleveland bay

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cleveland bay
Cleveland bay, vierspan
Cleveland bay, vierspan
Basisinformatie
Type warmbloed
Herkomst Engeland
Gebruik mensport, vossenjacht
Eigenschappen
Stokmaat 162 – 172 cm
Kleuren bruin
Fokkerij
Website clevelandbay
Lijst van paardenrassen

De Cleveland bay is een Brits paardenras. Deze paarden werden het meest gebruikt als tuigpaard. Afgezien van de inheemse pony’s is het het oudste paardenras van Engeland. Al in de zeventiende eeuw werd de Cleveland bay gefokt.

De originele Cleveland bay is bijna uitgestorven omdat deze paarden vaak veredeld werden, aanvankelijk met Berbers en Arabische volbloed, later met Engelse volbloed, en gekruist met andere warmbloedpaarden. In 2006 waren er wereldwijd nog ongeveer vijfhondervijftig exemplaren. Het ras staat zowel in Engeland als in Amerika op de rode lijst van bedreigde rassen. Het ras wordt mede in stand gehouden door de Engelse koningin die de fokkerij ondersteunt om deze paarden voor de koets te kunnen gebruiken. De bekendste zijn dan ook die van de stallen van Buckingham Palace.

Zoals de naam al aangeeft (het Engelse bay betekent roodbruin) is een Cleveland bay altijd geheel roodbruin, licht of donker, met hooguit een kleine witte ster aan het hoofd. Iets lichter gekleurd haar in de manen en staart wordt in sommige bloedlijnen gezien als een teken van raszuiverheid. De uiteinden zoals manen, staart en benen behoren helemaal zwart te zijn. Deze uniformiteit maakt het makkelijk een span te creëren van gelijk gekleurde paarden. In het verleden beoordeelde men bij de keuringen ook de gangen van het paard, vooral de draf. Men wenste een ruime draf met goede actie, omdat de paarden dan ook geschikt werden geacht voor het springen.

De Cleveland bay werd in het verleden gebruikt ter opwaardering van het bloed van de Holsteiner en de Hannoveraan. Ook stond het ras aan de basis van het tuigpaardenras Yorkshire Coach Horse, dat nu nier meer bestaat. Kruisingen met ten minste één grootouder die als Cleveland bay geregistreerd was kunnen worden opgenomen in een speciaal stamboek voor sportpaarden, Cleveland Bay Sporthorse.

De Cleveland bay kan gebruikt worden als rijpaard en als tuigpaard.

Literatuur[bewerken]

Externe link[bewerken]