Clostridium difficile

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Clostridium difficile
kolonie op bloedagar
kolonie op bloedagar
Taxonomische indeling
Domein:Bacteria
Stam:Firmicutes
Klasse:Clostridia
Orde:Clostridiales
Familie:Clostridiaceae
Geslacht:Clostridium
Soort
Clostridium difficile
(Hall & O'Toole 1935) Prevot 1938
Afbeeldingen Clostridium difficile op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Clostridium difficile op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Clostridium difficile is een grampositieve, anaerobe, sporevormende staafbacterie die veel voorkomt in de darmen maar daar doorgaans geen problemen veroorzaakt.

Bij 80% van de pasgeborenen en bij 9% van de volwassenen is deze bacterie aantoonbaar in de ontlasting (dus ook in hun darmstelsel). Bij verstoring van de overige darmflora kan overmatige groei optreden waardoor diarree al dan niet met complicaties kan ontstaan. Clostridium difficile ribotype 027 is herkend als een relatief virulente vertegenwoordiger. Deze bacterie wordt gerekend tot de ziekenhuisbacteriën.

Overgroei van Clostridium difficile bij volwassenen kan ontstaan door het gebruik van antibiotica (antibioticum-geassocieerde colitis, colitis pseudomembranacea of clostridiumziekte). Alle antibiotica kunnen dit veroorzaken maar clindamycine, ampicilline en cefalosporinen worden vaak genoemd. Met wisselend succes kan de aandoening worden bestreden met metronidazol of vancomycine. Fidaxomicine is een antibioticum van recente datum (2011) dat specifiek werkzaam is tegen C. difficile.

In VUmc in Amsterdam is er een experiment gestart om honden in te schakelen om Clostridium difficile op te sporen. Na twee maanden training kon de hond "Cliff de Beagle" de bacterie opsporen.[1]

De Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB[2]) in het Leids Universitair Medisch Centrum behandelt met succes (anno 2017) Clostridium difficile met fecestransplantaties.

Externe links[bewerken]