Cloudflare

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cloudflare
Logo
Beurs NYSE: NET
Rechtsvorm beursgenoteerd
Oprichting juli 2009
Oprichter(s) Matthew Prince, Lee Holloway, Michelle Zatlyn
Sleutelfiguren Matthew Prince (CEO)
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Hoofdkantoor San Francisco
Producten internetdiensten, beveiliging
Industrie Internet
Omzet/jaar Gestegen US$ 287 miljoen (2019)
Winst/jaar Gedaald US$ -105 miljoen (2019)
Portaal  Portaalicoon   Economie

Cloudflare is een Amerikaans bedrijf dat voorziet in internetdiensten voor websites. Het bedrijf werd opgericht in 2009 en het hoofdkantoor is gevestigd in San Francisco.

Het bedrijf richt zich op infrastructuur en beveiliging voor websites, het tegengaan van DDoS-aanvallen en DNS-voorzieningen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Cloudflare werd in 2009 opgericht door Matthew Prince, Lee Holloway en Michelle Zatlyn. De techniek van zijn webdienst fungeert als een reverse proxy. Op 13 september 2019 ging het bedrijf naar de Amerikaanse beurs (New York Stock Exchange).

In februari 2014 had Cloudflare te maken met een van de grootste DDoS-aanvallen ooit; ruim 400 Gigabits per seconde werden op het netwerk tegengehouden. Ook in november van dat jaar ging het om een aanval op diverse websites in Hongkong met een totaal van 500 Gbit/s, toentertijd de grootste DDoS-aanval ooit gemeten.[1] Als gevolg hiervan startte het bedrijf Project Galileo, waarbij bepaalde groepen, zoals artiesten, activisten en journalisten, hun websites kosteloos konden beschermen tegen dergelijke aanvallen.

Op 2 juli 2019 had Cloudflare te maken met een grootschalige storing waarbij ruim 12 miljoen websites een half uur onbereikbaar waren. Een tweede grote storing vond ook plaats op 17 juli 2020.

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

Cloudflare was onderwerp van controverse nadat het weigerde technische ondersteuning te stoppen voor websites als LulzSec, The Daily Stormer en 8chan. In 2017 werd echter de ondersteuning voor The Daily Stormer verbroken, en nadat in 2019 drie schietpartijen in verband werden gebracht met het forum van 8chan, werd deze website eveneens uit de lucht gehaald.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]